Uusi hanke vauhdittaa kiertotaloutta talotekniikassa – ”Kiertotalouden edistämiseen liittyy myös taloudellisia kannustimia”
Talotekniikan laitteiden ja osien kiertotaloudessa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, joka auttaisi pienentämään rakentamisen hiilijalanjälkeä ja parantamaan materiaalitehokkuutta tilamuutoshankkeissa. Ympäristöhyötyjen ohella kiertotalous voi auttaa alentamaan myös kustannuksia.
Näitä asioita selvitetään talotekniikka-alan toimijoiden yhteisessä Talotekniikan kiertotalous -hankkeessa, jossa kerätään tietoa ja tutkitaan esimerkkikohteiden kautta, miten kiertotalous onnistuu käytännössä. Hankkeessa selvitetään myös tuotteiden uudelleenkäytön edellytyksiä kuten esimerkiksi kelpoisuusvaatimuksia, kerrotaan Granlund oy:n tiedotteessa.
Tulosten pohjalta laaditaan käytännönläheisesti ohjeet, joiden avulla talotekniikka-alan eri toimijat voivat edistää kiertotaloutta omilla toimillaan.
Käytännönläheisiä ohjeita kiertotalouden toteutukseen
Vuoden 2025 elo–syyskuuhun ulottuvassa hankkeessa laaditaan tutkimusraportti talotekniikan kiertotalouden nykytilasta ja kehitystarpeista. Samalla tunnistetaan potentiaalisia kierrätettäviä osia ja luodaan prosessikuvaus kiertotalouden toteutuksesta. Näiden pohjalta laaditaan käytännönläheisiä ohjekortteja, joita eri toimijat voivat hyödyntää omassa työssään. Hankkeessa tuotettu materiaali on kaikkien käytettävissä ja maksutonta, tiedotteessa kerrotaan.
Talotekniikan kiertotalous -hankkeen päätoteuttaja on Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka) ja toteuttava konsultti Granlund. Kiinteistönomistajista hankkeessa ovat mukana CapMan Real Estate ja Sponda. Hankkeeseen osallistuvat myös liike- ja toimitiloja rakentava AMP-Yhtiöt Oy, Helsingin kiertotalouden klusteriohjelma, Rakennustuotteiden Laatu Säätiö sr, Green Building Council Finland, LVI-alan tuotetietorekisteri LVI-info.fi ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.
Hanke on saanut tukea ympäristöministeriöltä Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä.
Talotekniikan uusiokäytössä paljon potentiaalia
Talotekniikan osuus materiaalipäästöistä on jäänyt vähemmälle huomiolle, vaikka se muodostaa yleensä toiseksi suurimman osan rakennusten hiilijalanjäljestä runkorakenteiden jälkeen.
Esimerkiksi liiketiloissa, toimistoissa ja hotelleissa tehdään suhteellisen usein tilamuutoksia rakennuksen elinkaaren aikana. Muutostöissä talotekniikkaa joudutaan uusimaan jo paljon ennen osien elinkaaren päättymistä.
Purettavat tuotteet kierrätetään nykyisin tehokkaasti esimerkiksi metalli- ja muovijätteenä, mutta osa niistä voitaisiin käyttää lähes sellaisinaan uudessa käyttötarkoituksessa.
– Esimerkiksi ilmanvaihdon kanavistot ja päätelaitteet sekä valaisimet ovat talotekniikkaa, jonka uudelleenkäyttöä voidaan lisätä. Hankkeessa selvitetään nämä mahdollisuudet, Granlundin kestävän rakentamisen johtava asiantuntija Charlotte Nyholm arvioi tiedotteessa.
Kaikki tuotantoketjun toimijat voivat edistää kiertotaloutta
Talotekniikan kiertotalous -hankkeessa kerätään tietoa, jota talotekniikka-alan toimijat voivat hyödyntää tuotantoketjun eri vaiheissa. Tuotevalmistajat pystyvät valmistamaan tuotteita, joita voidaan päivittää tai käyttää entistä helpommin uudessa käyttökohteessa. Suunnittelijat osaavat suunnitella kohteet purettaviksi ja hyödyntää suunnitelmissaan kierrätettyjä materiaaleja.
Purku-urakoitsijat voivat purkaa tuotteet kokonaisina niin, että ne ovat hyödynnettävissä uudessa kohteessa. Hankkeessa selvitetään myös, miten kierrätettävien tuotteiden logistiikka järjestetään kustannustehokkaasti.
Kiinteistönomistajat haluavat vauhdittaa kiertotaloutta, sillä se auttaa pienentämään negatiivisia ympäristövaikutuksia, kuten rakentamiseen liittyviä kasvihuonekaasupäästöjä ja neitseellisten materiaalien käyttöä.
– Kiertotalouden edistämiseen liittyy myös taloudellisia kannustimia, kun käyttökelpoiset tuotteet pysyvät käytössä pidempään ja materiaalit saadaan tehokkaammin kiertoon. Toivomme, että löydämme tästä hankkeesta hyviä oppeja ja käytäntöjä, jotka auttavat ohjaamaan omaa toimintaamme entistä paremmin”, Spondan ESG Manager Johanna Mero-Petit sanoo tiedotteessa.
Kiertotalouden tehokas toteutus edellyttää, että kierrätystä helpottavat tuotetiedot ovat helposti kaikkien talotekniikka-alan toimijoiden ulottuvilla. LVI-Info.fi on toimialan yhteinen alusta, jonka kautta tuotevalmistajien toimittamat tuotetiedot välittyvät tukkuliikkeille, urakoitsijoille ja suunnittelijoille.
– Tarve taloteknisten tuotteiden ympäristötiedolle kasvaa koko ajan. Siksi on luonnollista täydentää tuotetietoja myös niiden kierrätettävyydestä. Hanke auttaa selvittämään, millaista lisätietoa tähän tarvitaan, sanoo Taltekan jaosjohtaja Magnus Sirén tiedotteessa, joka toimii myös LVI-Infon toimitusjohtajana.