Uudet asetukset astuvat voimaan vuodenvaihteessa

Suomen rakentamismääräyskokoelma uudistetaan täysin.

Uudistus astuu voimaan 1.1.2018, jolloin uudet asetukset astuvat voimaan ja korvaavat tähänastiset. Rakentamista koskevat asetukset uudistetaan vuonna 2013 voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen (958/2012) mukaisesti.

Aiempia Suomen rakentamismääräyskokoelman määräyksiä ja ohjeita voidaan siirtymäajan puitteissa soveltaa kunnes uudet säännökset on annettu. Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on rakentamista koskevan sääntelyn selkeys sekä sen soveltamisen yhtenäisyys ja ennakoitavuus.

Uudistuksen yhteydessä sääntelyä vähennetään. Yksi keskeisimpiä uudistuksia koskee aiempaa Rakentamismääräyskokoelman D2:sta, eli Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto.

”Perinteisen D2:sen osalta uudistus on isoin, koska se on rakentunut vahvasti ohjeiden varaan. Jatkossa määräykset ja ohjeet on erotettava toisistaan, mikä taas pohjautuu perustuslakiin”, rakennusneuvos Pekka Kalliomäki ympäristöministeriöstä kertoi Rakennusten energiaseminaarissa Finlandia-talolla.

”Kun lisäksi hallitusohjelmassa on tavoitteena keventää sääntelyä, pyritään tässäkin ympäristöministeriön toimesta saamaan aikaan kansallisesti hyvä ratkaisu laatutasoa vaarantamatta.”

Kalliomäki painottaa, että kyseessä on iso henkinen muutos, kun säädöksiä joustavoitetaan. Silloin annetaan suunnittelulle enemmän vapauksia. Edelleen suunnittelun ja rakentamisen keskiössä on hyvä sisäilmasto, josta ei tule tinkiä energiatehokkuuden vuoksi.

”Mutta vapauksista syntyy vastuuta ja suunnittelijoilta vaaditaankin jatkossa enemmän osaamista. Aikaisemmin suunnittelussa katsottiin ehkä liikaakin ohjeita, nyt on oikeasti ryhdyttävä miettimään erilaisia ratkaisuja.”

Kommentit

  26.10.2017 11:54

  Turha luottaa suunnittelijoihin. 8 vuoden LVI-rakennuttaja kokemuksella LVI-suunnittelun taso on etelä-suomessa todella surkeaa. Ensin pitäisi olla kokemusta käytännön töistä ennenkuin suunnittelijaksi hyväksytään. Nyt suunnitellaan laitoksia jotka teoriassa pitäisi toimia mutta käytännössä mikään ei toimi.
  Turha syyttää esim. rakennusautomaatiota jos suunnittelu on vielä 80-luvulta.
  Onneksi on joitain valveutuneita rakennuttajia jotka ovat tehneet omia suunnitteluohjeita.
  Voisiko näistä olla jopa valtakunnallisesti jotain hyötyä?
  Esim. Suurimpien kaupunkien ohjeet julkisiksi jotta vältyttäisiin virheiltä joita untuvikkosuunnittelijat nyt tekevät.

Jätä kommentti

*

*