Urban Insight: Yhteiskunnan sähköistäminen nopeuttaisi hiilipäästöjen vähenemistä

Swecon Urban Insight -raportissa analysoidaan, miten yhteiskunnan sähköistäminen vaikuttaa eurooppalaisiin kuluttajiin ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Raportti esittelee teoreettisen E-day-mittarin, joka kertoo, mihin päivämäärään mennessä maat ovat laskennallisesti käyttäneet vuotuisen tuotetun sähkön ja siirtyvät muihin energiamuotoihin, kuten fossiilisiin polttoaineisiin.

Kiinteistöjen lämmittäminen ja liikenteen sähköistäminen on avainasemassa, jotta saavuttaisimme Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitteen maapallon lämpenemisessä. Osa energiamurroksen kustannuksista päätyy loppukäyttäjän eli kuluttajan maksettavaksi.

Pitkällä aikavälillä kustannukset nousevat kuitenkin erittäin maltillisesti. Rahtilaivakuljetusten sähköistäminen nostaisi 55 euron farkkujen hintaa vain 30 sentillä. Lentolipun hinta nousisi 35–70 euroa.

”Sähköistyksen kustannukset tulevat huomattavasti halvemmiksi verrattuna, jos jättäisimme päästövähennykset tekemättä. Kansainvälisessä Nature-tiedelehdessä hiljattain julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että jos ilmaston lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen kahden asteen sijaan, voimme säästää 18 000 miljardia euroa”, sanoo Eirik Hordnes, Swecon sähköisen infrastruktuurin ja energian asiantuntija.

Swecon asiantuntijat ovat kehittäneet uuden mittarin – E-dayn – jolla mitataan, mitkä maat ovat edenneet parhaiten yhteiskunnan eri sektoreiden sähköistämisessä ja hiilipäästöttömän energian hyödyntämisessä. E-day on se päivä vuodesta, jolloin maa on kuluttanut sen vuosittaista sähköntuotantokapasiteettia vastaavan energiamäärän.

Kaikki tämän päivän jälkeen kulutettu energia täytyy hankkia muista lähteistä, kuten kivihiilen, kaasun tai öljyn avulla.

Suomen E-day on 10.4. Euroopan maista Norja on yksi pisimmällä olevista maista sähköistämisessä ja uusiutuvan energian hyödyntämisessä, siellä E-day koittaa vasta 7. 7.

Suomessa energiamurros on nopeaa muun muassa tiivistyvien kaupunkien kehityshankkeissa. Lisäksi olemme välillisesti merkittävässä asemassa sähköistämisen kehityksessä vahvan akkukemikaaliteollisuuden ansiosta.

”Toivomme, että Norjan nopea sähköistyskehitys innostaa muita maita yrittämään samaa. Vaikka sähkö onkin energiankulutuksen nopeimmin kasvava muoto, maailmanlaajuisesti sähköistyksen tahti on tällä hetkellä liian hidas”, toteaa Hordnes.



Taustaa

Urban Insight pohjautuu Swecon asiantuntijoiden raportteihin, jotka kattavat useita kaupunkikehityksen aihealueita asukkaiden näkökulmasta. Lue uusin raportti täältä.

Tutustu myös Urban Insight -raporttiin sähköriippuvuudesta ja turvallisuussuunnittelun merkityksestä.

Lue lisää

Katso kaikki