Uponor lahjoitti yliopistolle tuotantolaitteen

Uponor on lahjoittanut Tampereen teknilliselle yliopistolle putkien valmistuksessa käytettävän kartioekstruuderin eli puserrinkoneen. Muovi- ja elastomeeritekniikan laitokselle tehdyn ekstruuderilaitteen arvo on osina tehtaalta ostettuna useita satoja tuhansia euroja.
– Laite on Uponorin ja sen kumppaneiden tuotekehityksen ja keksintöjen tuloksena syntynyt ja edusti valmistuessaan 2000-luvun alussa uusinta uutta. Sen avulla voidaan tehdä monikerrosputkea, eikä vastaavanlaisia laitteita ole muualla olemassa. Yliopistolle lahjoitettu laite soveltuu erityisen hyvin tutkimuskäyttöön ja sen avulla voidaan tutkia esimerkiksi putken kerrosrakenteita, materiaalin käyttäytymistä sulatilassa ja valmiissa tuotteessa sekä materiaalin ominaisuuksia putken eri kerroksissa, Uponorin tuote- ja järjestelmäkehityspäällikkö Esa Mouhu sanoo.

– Meitä on tämäntyyppinen laite kiinnostanut laboratoriokokeita varten jo pidempään, mutta kustannusten vuoksi sellaista ei ole ollut mahdollista hankkia. Laite sopii tarkoitukseemme huomattavan hyvin, sillä se edustaa kaiken lisäksi myös suomalaista innovaatiotaitoa eli vastaavanlaisia laitteita ei ole muualla, muovi- ja elastomeeritekniikan professori Pentti Järvelä sanoo.

Lue lisää

Katso kaikki