Teollisen mittakaavan aurinkosähköpuisto Tuusulaan

Seepsula, Solarigo ja Lumme Energia ovat tehneet yhteistyösopimuksen aurinkosähköpuiston rakentamisesta sekä sähkön toimituksesta.

Talotekniikka-lehti

Seepsulan aurinkosähköpuisto rakennetaan Tuusulaan Senkkerin kiviainestehtaan yhteyteen. Hanke on yksi Suomen suurimmista aurinkosähköpuistoista ja se tulee tuottamaan puhdasta, uusiutuvaa energiaa Seepsulan kiviainesvalmistuksen tarpeisiin. Kyse on mineraalipohjaisen rakennusmateriaalituoteteollisuuden suurimmasta aurinkosähköpuistosta. Hankkeen on määrä valmistua kesän 2021 aikana ja Seepsula pääsee hyödyntämään vielä tämän vuoden aikana kotimaista aurinkosähköä.

Seepsulan hanke on hyvä esimerkki siitä, miten uusiutuvan energian rakentaminen onnistuu nykypäivänä nopeasti ja tehokkaasti, olemassa olevaa infrastruktuuria ja maa-alueita hyödyntäen. Senkkerin kiviainestehtaan yhteydessä on maa-alue, joka sopii aurinkovoimalan rakentamiseen hyvin.

Seepsulan aurinkovoimala tulee olemaan teholtaan 1267 kWp ja sen odotetaan tuottavan n. 1090 MWh aurinkosähköä Senkkerin kiviainestehtaan käyttöön. Aurinkovoimala koostuu lähes 2900 aurinkopaneelin järjestelmästä, jonka tuottamalla energialla pystytään kattamaan jatkossa n. 25 % kiviainestehtaan vuotuisesta sähkön tarpeesta.

Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkovoimala tuottaa koko kiviainestehtaan sähkön tarpeen. Hanke parantaa Seepsulan tuotannon energiatehokkuutta ja omavaraisuutta.

Seepsulan aurinkosähköpuiston tuottama energia vuositasolla vastaa esimerkiksi yli 400 kerrostalokaksion vuotuista sähkönkulutusta. Jos Seepsulan aurinkosähköpuiston vuosituottoa verrataan sähköauton sähkönkulutukseen, samalla energiamäärällä ajaisi yli 100 kertaa maailman ympäri.

Seepsula haluaa osallistua kotimaisen uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin rakentamiseen ja investoi hankkeen pääosin itse. Business Finland on myöntänyt hankkeelle 20 prosentin energiatuen investoinnin kokonaismäärälle.

 

Lue lisää

Katso kaikki