Tekoälystä lisäpotkua älyrakennusten talotekniikkaan

Tekoäly tuo älyrakennuksiin työkaluja, jotka edistävät tehokasta energiankäyttöä, ihmisten hyvinvointia ja terveiden sisäolosuhteiden ylläpitoa. Matti Huotari perehtyi väitöstutkimuksessaan tekoälyn käyttöön älykkäiden rakennusten energiasovelluksissa.

Nykyisessä työssään Metropolian Ammattikorkeakoulussa Huotari kehittää suurten ilmastointilaitteiden lineaariseen säätöön tekoälymallia. Kuva: Mikko Kauppinen

Matti Huotarin visio älykkäästä rakennuksesta on terve ja energiatehokas talo, joka ottaa huomioon ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin ja hallitsee itse dynaamisia muutoksia. Mikä on tekoälyn rooli tässä kaikessa?

– Se on yksi työkalu pakissa, jolla älykästä rakennusta rakennetaan. Tekoälysovelluksia tarvitaan, kun pitää tasapainotella terveiden talojen, energiansäästön sekä käyttäjien hyvinvoinnin ja tyytyväisyyden välillä, sanoo Aalto-yliopistosta joulukuussa väitellyt Huotari.

Tekoälymallinnuksessa voidaan huomioida useita keskenään jopa näennäisesti ristiriitaisia vaatimuksia, kuten esimerkiksi käyttäjien tyytyväisinä pitäminen samaan aikaan, kun pyrkimyksenä on säästää energiaa. Tällaiseen tasapainoiluun tekoäly on omiaan.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tämä teksti on näyte Talotekniikka-lehden 2/2023 jutusta. Mitä kaikkea tekoäly voi tarjota talotekniikalle?

Lue lisää ja klikkaa näköislehteen tästä.

Jaa:

Mitä kaikkea tekoälyllä on tarjolla talotekniikalle? Lue koko juttu

Lue lisää

Katso kaikki