Tarpeenmukainen tuuletus on osa ennakoivaa kattohuoltoa – ”On vanhanaikaista huoltaa kattoa vasta sitten, kun rakenteissa on jo havaittu vaurioita”

Katoille asennetaan taloteknisiä laitteita huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Lukuisat laitteet asettavat vesikatteen tiiveydelle uudenlaisia haasteita, mikä lisää kattojen suunnittelun ja huollon tarvetta. Riittävän ennakoinnin ansiosta vältetään tilanteet, joissa vesi jo valuu katolta sisätiloihin, kertoo Vilpe tiedotteessaan.

Taloteknisiä laitteita tarvitaan parantamaan kiinteistöjen energiatehokkuutta. Jäähdyttimet, lämmönvaihtimet ja aurinkopaneelit ovat nykyisin tavallinen näky etenkin teollisuus- ja liikerakennusten katoilla. Laitteet kuitenkin asettavat kattojen rakentamiselle ja suunnittelulle uusia vaatimuksia.

– Katoille on suunniteltava kunnon kulkuyhteydet ja näin pidettävä huoli siitä, että laitteet ovat huollettavissa. Rakennusvaiheessa on varmistettava, että laitteet ovat kunnolla kiinni. Mikään laitteista ei saa aiheuttaa vaaraa vesikattorakenteelle, ilmanvaihto- ja erikoiskattotarvikkeita valmistavan Vilpen tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti sanoo tiedotteessa.

Avainsana on oikea-aikainen huolto. On vanhanaikaista huoltaa kattoa vasta sitten, kun rakenteissa on jo havaittu vaurioita.

– Huollon pitää olla suunniteltua ja ennakoivaa. Näin estetään tilanne, jossa pienestä ja helposti korjattavasta vauriosta muodostuu katolla ajan myötä kallis ja vaikeasta korjattava ongelma, Lahti sanoo.

Teollisuus- ja liikerakennuksille sekä julkisille rakennuksille on yleensä laadittu huoltosuunnitelma, jota noudatetaan kiinteistön koko elinkaaren ajan. Ennakoiva huolto pitää vauriot katolla mahdollisimman pieninä.

Kattovaurioita ei aina huomaa päältä päin

Kattovuodon syy voi olla muukin kuin inhimillinen virhe asennuksessa. Muun muassa myrskyt, lumi ja jää voivat johtaa ennalta-arvaamattomiin vaurioihin. Vaurio voi syntyä jopa silloin, jos katolla kuljetaan väärässä paikassa. Vaikka vesikatto olisi asennuksen jälkeen täysin tiivis ja ehjä, se voi vaurioutua muiden rakennustöiden yhteydessä.

Lahti on myös kuullut vaurioista, joita on löydetty, vaikka katto on ollut päältä päin katsottuna hyvässä kunnossa. Eräässä kohteessa eristevillat olivat märät, vaikka katto oli ehjä. Eristeiden kastumisen syynä oli havaitsematta jäänyt pieni vuoto, joka oli ajan kuluessa kastellut rakenteet koko katon alueelta. Tällaiset ongelmat havaitaan vasta, jos katon rakenteet avataan kuntotarkastuksessa, siis usein liian myöhään.

Kattorakenteita onkin syytä valvoa tarkasti. Valvominen ei kuitenkaan tarkoita jatkuvasti tehtäviä kuntotarkastuksia. Niiden sijaan rakenteiden tarkkailussa kannattaa hyödyntää älykästä teknologiaa.

Lue lisää

Katso kaikki