Talotekniikan kansainvälistä koulutusta XAMKissa

XAMK tarjoaa talotekniikan kansainvälistä insinöörikoulutusta. 15.5.2019 kampuksella järjestettiin koulutuksen 10-vuotisjuhlaseminaari.

XAMK tarjoaa talotekniikan kansainvälistä insinöörikoulutusta. 15.5.2019 kampuksella järjestettiin koulutuksen 10-vuotisjuhlaseminaari.

Teksti ja kuvat: Piritta Porthan

Mikkelin XAMK on tarjonnut talotekniikan kaksoistutkintokoulutusta vuodesta 2009. Tutkintoon tulee paljon opiskelijoita Venäjältä ja Liettuasta, ja kumppaneita on myös muun muassa Puolasta. Koulutuskielenä on englanti.

Koulutus lähti alun perin liikkeelle Pietarin alueella toimivien LVI-yritysten toiveesta. He halusivat suomalaisen LVI-tekniikan osaajia, jotka hallitsevat paikallisen kielen ja kulttuurin.

Suomalaiselle talotekniikan osaamiselle on XAMKin talotekniikan lehtori Petteri Järvelän mukaan kova kysyntä Venäjällä ja Baltian maissa.

”Meiltä on valmistunut 153 opiskelijaa 10 vuoden aikana talotekniikan kansainvälisestä kaksoistutkinto-ohjelmasta. Opiskelijoita on tullut meille ja sijoittunut työelämään ja jatko-opintoihin valmistumisen jälkeen ympäri maailmaa”, Järvelä sanoo. 

15.5.2019 XAMK Mikkelin kampuksella järjestettiin englanninkielinen ”Double Degree Program of Building Services Engineering” -10-vuotisjuhlaseminaari. Aiheena seminaarissa oli Talotekniikka-alan tulevaisuus sekä alan vahva merkitys energia-asioissa.

Seminaarin avauspuheenvuoron ja tervetulotoivotuksen toteutti Xamk Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko. Sen jälkeen ohjelma jatkui toinen toistaan mielenkiintoisemmilla puheenvuoroilla:

 

XAMKin yliopettaja Marianna Luoma esitti yleiskatsauksen kaksoistutkinnon historiaan.

 

Terveiset entiseltä opiskelijalta toi Rasa Jankauskaite.

 

Marta Laskan (Ph.D. Wroclaw University Science & Technology) aiheena oli ”Whether energy efficiency and the indoor environment can go inline”.

 

Aalto-yliopiston professori Risto Kosonen pohti puheenvuorossaan aihetta ”The potential of HVAC- technology for cost optimization in nearly zero energy
buildings”.

 

Energiatehokkaiden rakennusten tavoitteista ja ongelmista puhui Kęstutis Valančius (Assoc. Prof., Vilnius Gediminas Technical University).

 

Mika Vuolle Equa Simulation Finland Oy:stä puhui aiheella ”Simulation & Modelling as HVAC-design tools”.

 

 

Lopuksi seminaarissa kuultiin yhteistyöyliopistojen tervehdys sekä loppusanat XAMKin koulutusjohtaja Mika Ruposelta. Juhlaseminaari järjestettiin XAMKin Mikkelin kampuksen A-rakennuksen auditoriossa.

 

Lue lisää aiheesta seuraavasta Talotekniikka-lehdestä! Lehti ilmestyy 19.6.

 

Lue myös: XAMK – Uusi nimi, pitkät perinteet

Lue lisää

Katso kaikki