Suomen ensimmäinen alueellinen kalliolämpöhanke mahdollistaa nollapäästöisen asumisen

YIT, Fortum ja Uponor ovat yhdessä kehittäneet teknisesti ja kaupallisesti toimivan mallin kalliolämmön alueellisesta tuottamisesta asuinalueelle. Malli otetaan ensimmäiseksi käyttöön Espoon Nupurinkartanon pientaloalueella. Alueen rakentaminen alkaa vuonna 2009 ja sinne tulee muuttamaan noin 500-600 asukasta. Alueen lämpöpumpuissa käytetään sertifioitua vihreää sähköä, jonka ansiosta asuntojen ja käyttöveden lämmityksestä ei aiheudu lainkaan hiilidioksidipäästöjä (CO2). Lisäksi järjestelmä mahdollistaa ekologisen viilennyksen kesällä.

Muissa Pohjoismaissa maa- ja kalliolämpöä on käytetty menestyksellisesti pitkään. Suomessa kalliolämpöratkaisut ovat tähän saakka olleet kiinteistökohtaisia. YIT:n, Fortumin, ja Uponorin osaamisten yhdistämisen avulla saatiin innovatiivinen, koko asuinaluetta palveleva ratkaisu aikaiseksi.
�?�Tekniikka on ollut olemassa jo pitkään, pääasia tässä on sosiaalinen innovaatio�?�, kertoo hankekehityspäällikkö Matti Kuronen YIT:stä. �?�Suunnittelemalla tämänkaltainen uusiutuvan energian tuotantojärjestelmä yhdessä matalaenergiatalojen kanssa päästiin kaikkia hyödyttävään ratkaisuun�?�. YIT toteuttaa alueen kaikki asunnot matalaenergiataloina.

”Kalliosta kerättävä aurinkoenergia saadaan hyödynnettyä hiilidioksidivapaasti, mikä on kestävän kehityksen mukaista energian tehokasta käyttöä parhaimmillaan”, toteaa myyntijohtaja Jussi Ojanen Fortumin lämpöliiketoiminnasta. Rakennettavien asuntojen mukavuusviilennys toteutetaan ympäristöystävällisesti hyödyntämällä kallioperän luontaista viileyttä. ”Ratkaisun ansiosta asuntojen lämmittämisen ja viilentämisen hiilijalanjälki on saatu minimoitua”, jatkaa Ojanen.

�?�Tärkeintä ratkaisussa on se, että asukkaat pääsevät nauttimaan kodeissaan edullisesti ja ympäristöystävällisesti toteutetusta erinomaisesta sisäilmastosta�?�, painottaa Uponorin sisäilmastoliiketoiminnasta vastaava johtaja Ilari Aho. Uponor on toteuttanut maaperän hyödyntämiseen perustuvia rakennusten lämmitys- ja viilennysjärjestelmiä Keski-Euroopassa jo vuosikymmenen ajan. Nupurinkartano on alueellisena järjestelmänä kuitenkin edelläkävijä.
YIT, Fortum ja Uponor ovat kiinnostuneita myös jatkossa vastaavanlaisista hankkeista. �?�Nupurinkartanossa luotu yhteistyöhön perustuva liiketoimintamalli tuo huomattavia etuja sekä asuinalueiden toteuttajille että asukkaille�?�, lupaa Ilari Aho.

Lue lisää

Katso kaikki