SuLVIn Suunnittelupäivä kokosi yhteen alan ammattilaiset – ”On tärkeää tavata kollegoita ja myös kilpailijoita kasvokkain”

Vuoden LVI-suunnittelijaksi vastikään valittu Eveliina Vesalainen (oik.) on saanut viime aikoina lukuisia onnitteluita niin kollegoilta kuin asiakkailtakin. ”Kyllähän tällainen tunnustus lämmittää mieltä todella paljon. Työelämässä ei normaalisti kehuja juurikaan saa, joten on tuntunut tosi hyvältä.” SuLVIn toiminnanjohtaja Samuli Könkö vastasi Suunnittelupäivän järjestelyistä. ”Osallistujamäärä jäi tavoitteesta, mutta lämmin kiitos kaikille paikalle tulleille. Tapahtumat eivät nyt näytä vetävän väkeä, mutta pidän hyvin tärkeänä sitä, että tapaisimme kollegoita ja myös kilpailijoitamme kasvokkain. Yhteiset tapaamiset luovat uutta ajatusmaailmaa, jolla viemme alaa yhdessä eteenpäin.”

SuLVIn Suunnittelupäivä järjestettiin tänä vuonna Helsingin Hakaniemessä, Paasitornissa. Päivän aikana rakennusalan ammattilaiset saivat kuulla kiintoisia esityksiä ja tutustua näyttelyosastoihin, tavata kollegoita ja nauttia herkullisen pöydän antimista. Kokosimme kuvakavalkadin paikan päältä.

Teksti: Anne Soininen
Kuvat: Piritta Porthan

LVI-TU ry:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen puhui Suunnittelupäivässä LVI-alan nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. ”Energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa talotekniikalla on suuri merkitys. Rakentamisen hiilijalanjäljestä 95 prosenttia syntyy käytön aikana. Investoimalla energiatehokkaisiin rakennuksiin pystymme vaikuttamaan hiilijalanjälkeen.”
Rakennustieto Oy:n tuotepäällikkö Kosti Kuronen oli näyttelyosastolla esittelemässä viime vuonna uudistettua, hyvää rakentamistapaa määrittävää TalotekniikkaRYLiä sekä LVI-kortistoa, talotekniikan tietopankkia rakennuttamiseen, suunnitteluun, asennukseen ja kunnossapitoon.
Camfil Oy:n toimitusjohtaja Jussi Merilä puhui tilaisuudessa suodatuksen vaikutuksesta ilmastoinnin energiatehokkuuteen. ”Jos tiivistetään asia kolmeen pointtiin, niin ensinnäkin valitse sellainen suodatin, että pusseja on riittävästi ja että pussit ovat riittävän pitkiä. Sitten tarkista, että suodattimet ovat sertifioituja ja testattuja. Lopuksi tee tarvittavat laskutoimitukset, jotta voit saavuttaa paremman energiatehokkuuden.”
Tampereen yliopiston talotekniikan teollisuusprofessori Piia Sormunen kertoi esityksessään monitieteellisestä E3-tutkimushankkeesta, jolla pyritään löytämään parhaat keinot estää virusten sekä tartuntatautien leviäminen sisätiloissa. Osana hanketta aloitetaan kaksi vuotta kestävä tutkimus, jossa tutkitaan ilmanpuhdistuksen vaikutusta päiväkotien henkilökunnan, lasten ja vanhempien sairastuvuuteen.
Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula puhui tapahtumassa öljylämmityksen rinnakkaislämmityksestä. ”Hybridiratkaisun paras puoli on se, ettei se aiheuta kovilla pakkasilla sähköpiikkiä sähköverkkoon, ja se on myös edullinen. Kun käytetään uusiutuvaa öljyä, se on myös päästötön.”
Metropolian kiinteistö- ja rakennusalan yliopettaja Rauno Holopainen kertoi Suunnittelupäivässä uudesta ilmanvaihdon katsastusoppaasta. Katsastusopasta pilotoitiin viime keväänä yhdessätoista kiinteistössä. ”Yleisimpiä havaittuja puutteita kohteissa olivat ilmanvaihdon epätasapaino ja lumen kulkeutuminen suodattimen tuloilmajärjestelmään.”
Taltekan teknologiapäällikkö Juhani Hyvärinen kertoi yleisölle tuotteiden kelpoisuuden osoittamismenettelyistä eli asioista, joita suunnittelijat joutuvat ottamaan huomioon miettiessään, kelpaako rakennustuote tiettyyn tarkoitukseen.
Rototec Oy:n geoenergiasuunnittelija Emmi Laine esitteli tilaisuudessa projektia, jossa viisi rakennusta sisältävälle tontille suunniteltiin yhteinen maalämpökaivokenttä ja yksi yhteinen lämmönjakohuone.

Lue lisää

Katso kaikki