SopValm Oy osti Energent Oy:n

6.10.08 toteutetulla yrityskaupalla viitasaarelainen teollisuuden ohutlevymekaniikan sopimusvalmistukseen ja IV sektorin toimilaitteiden valmistukseen erikoistunut SopValm Oy on ostanut Ilmajoella sijaitsevan Energent Oy:n koko osakekannan.
Energent Oy on vuonna 1982 perustettu suomalainen yritys, joka on erikoistunut korkeahyötysuhteisiin lämmöntalteenotto- ja ilmanvaihtolaitteisiin. Yritys sijaitsee Ilmajoen kunnassa ja työllistää noin 40 henkilöä. Energent Oy:n toiminta-ajatuksena on tuottaa puhdasta ilmaa, energiaa ja ympäristöä säästäen, tarjoamalla laadukkaita ilmanvaihto- ja lämmöntalteenottolaitteita sekä palveluita huomioiden asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset.
Asiakkaita ja toteutettuja energiansäästö- ja ilmanvaihtoratkaisuja löytyy laajalta sektorilta teollisuudesta, julkisesta rakentamisesta, uima- ja jäähalleista sekä jäteveden puhdistamoista ja voimalaitoksista.
Energentin toimitusjohtaja Vesa Rautavan mukaan olosuhteet liikevaihdon kasvattamiselle ovat olleet varsin suotuisat viime aikoina. -Vuodet 2006 – 2008 ovat olleet kasvun vuosia. Kysyntää on riittänyt niin voimalaitos puolella kuin teollisuushallien rakentamisessakin-, kertoo Vesa Rautava.

Energent Oy:n vuoden 2008 liikevaihto tulee olemaan noin 8 Meur.

Viitasaarelainen SopValm Oy on perustettu maaliskuussa 2006. Sen omistaa toimiva johto, joka osti 2006 MBO-kaupalla Pisla Oy:n sopimusvalmistusliiketoiminnan. SopValm Oy:n tämän hetkinen liikevaihto on n. 4,4 Meur ja henkilöstöä on reilut 30 henkilöä. SopValm Oy:n organisaatiolla ja liiketoiminnalla teollisuuden ohutlevymekaniikan alihankkijana ja sopimusvalmistajana on Pislan kautta yli 30 vuoden kokemustausta. Yrityksen toimitusjohtaja ja pääomistaja on Kari Nieminen. Palveluvalikkoon kuuluvat erilaiset osakokoonpanot, komponenttitoimitukset, pintakäsittelyt ja mekaniikan suunnittelupalvelut sekä logistiset toiminnot. SopValm Oy toimii Viitasaarella uusissa ja avarissa Viitasaaren kaupungin rakentamissa ja omistamissa tiloissa.

SopValm Oy:llä oli ennen kauppaa kaksi liiketoiminta-aluetta: teollisuuden ohutlevymekaniikan sopimusvalmistus ja IV-laitevalmistus. Sopimusvalmistuksen asiakaskunta muodostuu sähkölaite-, kaluste-, rakennus- ja konepajateollisuuden yrityksistä. Lisäksi tuotannossa on omina tuotteina ollut vuodesta 1984 lähtien laaja valikko teollisuuden ilmastointijärjestelmissä ja kojeissa käytettäviä säätö- ja sulkupeltejä, ulkosäleikköjä, ulospuhallushajottimia sekä uusimpina tuotteina moduloidut lumisuojasäleet. IV-puolen asiakaskunnan muodostavat ilmastointiurakointia ja -laitevalmistusta sekä tukkukauppaa harjoittavat yritykset.

-Tämä kauppa tuo meille nykyisen sopimusvalmistuksen rinnalle toisen tukijalan EG:n voimalaitossektorin järjestelmätoimittajuudesta ja EG:n ilmastointi- ja lämmön talteenottosektori muodostavat kolmannen pilarin. Asiakaspohja laajenee samalla merkittävästi. Hyödyntämällä EG:n kehitys-, suunnittelu-, ja kokoonpano-osaamista sekä SopValmin tehokasta ja pitkälle automatisoitua komponenttien tuotantoteknologiaa, voimme löytää yhdessä uusia mahdollisuuksia. Yhdessä olemme vahvempia kuin erikseen. Näemme uusiutuvien energiamuotojen kasvavan käytön tuovan meille lähivuosina lisää kasvumahdollisuuksia – lämmön talteenotto ja sen mukanaan tuoma energian säästö korostuu nyt ja tulevaisuudessa-, toteaa Kari Nieminen.

-SopValm Oy kasvaa järjestelyn myötä konserniksi ja sitä kautta yrityksen liikevaihdon volyymi liki kolminkertaistuu ja henkilöstön määrä reilusti tuplaantuu. Olemme tehneet Energentin kanssa yhteistyötä useita vuosia ja oppineet tuntemaan toisemme ihmisinä näiden vuosien saatossa.

-Samalla tämä yritysjärjestely on sukupolvenvaihdos: Energentin aikaisempi pääomistaja Heikki Rahkola jää parin vuoden sisällä eläkkeelle; siihen asti hän on aktiivisesti mukana kehittämässä EG:n toimintaa ja tuotantoa. SopValmilla ja EG:llä ei ole minkäänlaisia toimintojen päällekkäisyyksiä. Energent jatkaa itsenäisenä yrityksenä Ilmajoella ja kaikki sen tuotemerkit säilyvät. Ja SopValm jatkaa sopimusvalmistusta ja sen edelleen kehittämistä Viitasaarella. Hyvää työtä tehnyt Vesa Rautava jatkaa Energent Oy:n toimitusjohtajana, kuten myös hallituksessa. Vesa Rautava tulee myös sekä SopValmin hallitukseen että sen yhdeksi omistajaksi-, Nieminen toteaa lopuksi.

Lue lisää

Katso kaikki