Skanska sai ensimmäisenä Suomessa LEED-ympäristöluokituksen esisertifikaatin Lintulahden toimistotalolle

Ympäristöluokitusjärjestelmä LEED®, jonka avulla on saavutettu vakuuttavia parannuksia rakennusten ympäristötehokkuudessa, on rantautumassa nyt myös Suomeen. Skanska on saanut järjestelmän esisertifioinnin toimistotalohankkeelleen Helsingissä. Kyseessä on rakenteilla oleva KOy Lintulahdenvuori Sörnäistenrannassa.
”Tarkoituksemme on toteuttaa kaikki tulevatkin toimitilaprojektikehityshankkeemme niin, että ne perustuvat LEED-järjestelmälle”, sanoo toimitusjohtaja Jukka Pitkänen Skanska Commercial Development Finland Oy:stä.

Yleisimpänä ja kattavimpana rakennusten ympäristötehokkuuden sertifiointijärjestelmänä pidetty LEED-järjestelmä (Leadership in Energy and Environmental Design) on ollut käytössä vuodesta 2000. Tällä hetkellä sitä hyödynnetään noin 70 maassa. Skanskan saama esisertifiointi on laatuaan ensimmäinen Suomessa.

Rakennuksille on olemassa muitakin, joskin suppeampia ympäristöluokituksia. Verrattuna esimerkiksi EU Green Building -energiatehokkuusohjelmaan LEEDin vaatimukset ovat tiukemmat. Green Building -ohjelma keskittyy vain energiatehokkuuteen, kun LEED ottaa rakennushankkeen ympäristökuormituksen huomioon laajemmin.

LEED-sertifiointi on alun perin pohjoisamerikkalainen arviointimenetelmä, joka edistää rakentamisen kestäviä ratkaisuja käyttäjien ja ympäristön hyvinvoinnin näkökulmasta. Näitä ovat muun muassa kestävä maankäyttö, energiatehokkuus, veden säästäminen, ekologisten materiaalien valinta ja käyttö, sisäilman laatutekijät sekä kestävää kehitystä edistävät innovaatiot rakennusprosessissa.

LEED-ympäristöluokitusta ylläpitävän yleishyödyllisen U.S. Green Building Council (USGBC) -yhteisön mukaan järjestelmällä on kyetty tuntuvasti parantamaan kiinteistöjen taloudellisuutta.

Yhdysvalloissa on noin 16 000 rekisteröityä ja 2 000 sertifioitua LEED-projektia. Skanska on ollut mukana useissa näistä. Sillä on yli 200 virallista LEED-järjestelmään perehtynyttä asiantuntijaa palveluksessaan.

Skanskan rakentama Lintulahdenvuoren toimistotalo valmistuu kesällä 2009. Yhdessä kerroksessa on 1 360 neliötä modernia toimitilaa – tilasuunnitelmasta riippuen 60-100 työpistettä. Lintulahdenvuoren toimistotalo sijaitsee Hämeentien ja Sörnäisten rantatien välissä. Kohteen pääsuunnittelija on Timo Vormala Gullichsen Vormala Arkkitehdit Ky:stä.

Hankkeesta vastaava Skanska Commercial Development Finland Oy on osa Skanskan pohjoismaista toimitilaprojektikehitysyksikköä Skanska Commercial Development Nordicia. Se toimii aloitteentekijänä, kehittäjänä ja sijoittajana toimitilaprojekteissa: toimistorakennuksissa sekä logistiikka- ja liiketiloissa.

Lue lisää

Katso kaikki