Sitran Kosonen lupaa tukea innovaatiolle, jolla 70-lukujen betonilähiöistä tehdään helposti energiatehokkaita

Tekniikka ja talous -verkkolehden haastattelussa Sitran uusi yliasiamies Mikko Kosonen ottaa kantaa korjausrakentamiseen. Haastattelussa Kosonen toteaa mm., että hän odottaa Aalto-yliopiston kyvyiltä neronleimausta, jolla vetoiset 1970-luvulla rakennettujen lähiöiden betonikolossit päivitetään 2000-luvun standardien mukaisiksi energiapiheiksi rakennuksiksi.
Kososen mukaan Sitrasta löytyy pääomaa bisneksen kehittämiseen heti, kun löytyy firma, joka leipoo vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parantamisesta helposti toteutettavan palvelutuotteen.
Mikko Kosonen pitää tehottomana ja hitaana taloyhtiöiden nykyistä tapaa toteuttaa perusparannuksia projekti kerrallaan. Haastattelussa Kosonen kannattaa peruskorjausta kertarysäyksellä, eri toimijoiden saumattomana yhteistyönä.
– Tässä on Sitran energiaohjelman isoin innovaation paikka. Kuka kehittäisi saneerausratkaisun, jolla korjataan energiankäyttö kokonaisvaltaisesti ja huoneistokohtaisesti? Kuka miettisi konseptin, jolla kompakti ratkaisu monistetaan kymmeniin tuhansiin taloihin fiksusti, Kosonen penää verkkolehdessä.
Kosonen sanoo myös, että vanhojen asuinalueiden energiankäytön haasteita ei ratkaista pelkällä teknologisella innovaatiolla eikä älykkäällä bisnesidealla, vaan tarvitaan myös päätöksentekomallin muuttumista. Kosonen toteaa, että laajasti vaikuttavia muutoksia on turha odottaa niin kauan kuin taloyhtiöiden hallitukset päättävät yksin oman kiinteistönsä asioista. Hänen mielestään energiankäytön tehostamista koskevien päätösten pitäisi olla vähintään yhden lähiön laajuisia.
Lähde: www.tekniikkatalous.fi

Lue lisää

Katso kaikki