Sinituotteelle Suomen 16. suurin aurinkovoimala

Uudella 1000 paneelin aurinkovoimalalla valmistetaan Sinituotteen tiskiharjoja ja mattopiiskoja.

Sinituotteen Kokemäen tehtaan katolle on valmistunut huomattavan suuri aurinkovoimala. Teholtaan se vastaa lähes helsinkiläisen energiayhtiö Helen Oy:n Suvilahden aurinkovoimalaa.

Katolle on asennettu lähes tuhat aurinkopaneelia, joiden huipputeho on 300 kWp. Sinituotteen järjestelmä on mitoitettu niin, että tuotanto hyödyntää lähes kaiken paneeleista saatavan energian.

Aurinkoenergialla valmistetaan tulevaisuudessa kodin tutut siivousvälineet, kuten mattopiiskat, tiskiharjat ja monitoimimopit. Aurinkopaneelien toimittajaksi Sinituote valitsi Biolan Ekoasumisen, jonka paneelit kestävät ankariakin sääolosuhteita – jopa golfpallon kokoisia rakeita.

Sinituote on siirtynyt pyörittämään kodin siivousvälineiden tuotantoa osin aurinkoenergialla. Kokemäen tehtaan katolle asennettiin lähes tuhat 310 watin aurinkopaneelia, jotka toimitti Biolan Ekoasuminen. Koko voimalan huipputehoksi tulee 300 kWp, mikä nostaa sen Suomen 16. suurimmaksi aurinkovoimalaksi.

– Aurinkovoima on täydellinen luonnontuote. Se on hyvä ellei paras tapa hyödyntää luonnon energiaa, sanoo Sinituote Oy:n kehityspäällikkö Rami Peltosaari.

– Tällä hetkellä käyttämämme sähköenergia on vesivoimaa, joten sähkömme on jo hiilijalanjäljetöntä. Aurinkopaneeleilla energiantuotto saadaan omalle katolle, ja Sinituotteen omavaraisuus vain paranee. Järjestelmä on kustannustehokas ja helposti hallittavissa,

Aurinkoenergialla valmistetaan kodin siivousvälineiden muoviosat, harjastetaan harjatuotteet sekä kootaan lopputuotteet. Näin syntyy monta joka kodin vakiosiivousvälinettä, kuten tiskiharja, mattopiiska, rikkasetti, monitoimimoppi ja autonpesuharja.

– Järjestelmän koko on mitoitettu niin, että siitä saadaan mahdollisimman hyvä hyöty tuotantomme käyttöön. Tuotanto hyödyntää lähes kaiken auringolla tuotetun energian. Vain pieni osa esimerkiksi kesällä iltavuorojen aikaan syntyvästä energiasta myydään takaisin verkkoon, Peltosaari toteaa.

Aurinkoenergiaan siirtyminen tukee Sinituotteen vastuullisuustyötä ja tuotannon ympäristövaikutusten minimointia. Sinituote on Suomessa edelläkävijä kierrätysmuovin laajamittaisessa käytössä. Pitkäikäisten siivousvälineiden kuluviin osiin tehdään vaihto-osia ja vaihtopäitä, mikä vähentää jätteen määrää ja pidentää tuotteiden käyttöikää.

Samat aurinkopaneelit tehtaaseen tai omakotitaloon

Biolan Ekoasuminen on toimittanut Sinituotteen aurinkovoimalan yhdessä euralaisen asennuskumppaninsa ETH-Groupin kanssa.

– Sinituotteen katolle paneelit sijoitettiin kolmeksi isoksi kentäksi. Paneeleita asennettiin lähes tuhat kappaletta, ja yhden paneelin koko on 1,7 neliötä. Katolle tuli siis yhteensä noin 1700 neliötä aurinkopaneeleita. Huoltokäytävien kanssa ne levittyvät noin 2500 neliön alalle, kertoo Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.

Katolle on asennettu kelluvana asennuksena SolarThor-aurinkopaneeleja, jotka on tehty kestämään ankariakin sääolosuhteita. Ne kestävät lumikuormaa jopa tuhat kiloa neliötä kohden, eli enemmän kuin katon rakenteilta vaaditaan.

– Sinituotteen tehtaan katto on uusittu muutama vuosi sitten. Aurinkoenergian kattoasennuksia suunniteltaessa on luonnollisesti tärkeää, että katto on hyvässä kunnossa, sillä laadukkaiden paneelin käyttöikä on useita vuosikymmeniä, jopa 30–40 vuotta. Samoja paneeleja asennetaan niin omakotitaloihin kuin suurempiinkin kohteisiin, kuten Sinituotteen tehtaalle, Hakala toteaa.

Biolan Ekoasuminen antaa aurinkopaneeleille 15 vuoden takuun. Tehotuottotakuu varmistaa, että 25 vuoden jälkeen aurinkopaneelit tuottavat energiaa edelleen vähintään 80 prosentin teholla. Investoinnilla on mahdollista nostaa kiinteistön energiaomavaraisuutta vuosikymmeniksi.

Lue lisää

Katso kaikki