Satakuntaan tulee energiatehokkaan aluerakentamisen keskus 22.10.

Satakuntaan ollaan perustamassa energiatehokkaan aluerakentamisen keskusta yhteistyössä valtakunnallisten tutkimuslaitosten, yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa. Alueelle toteutetaan energiaa säästävää rakentamista. Kannattavuuteen pyritään paitsi säästöillä, myös mittakaavaeduilla.
Keskuksena toimii Pohjois-Satakunnan Puupuisto Kankaanpäässä. Toiminnan koordinoinnista vastaavat Prizztech Oy ja Pohjois-Satakunnan Kehittämiskeskus Oy. Asiantuntijayrityksenä toimii rakennusmateriaalialan johtava yritys, kankaanpääläinen SPU Systems Oy. SPU:lla on monivuotinen kokemus lämmöneristysmateriaaleista ja -elementeistä. Keskukselle haetaan yhteistyökumppaneita Suomesta ja ulkomailta.
”Satakuntaan rakennetaan 2-3 vuoden aikana asuinalueita, joiden rakentamisessa on huomioitu kaikki matalaenergiatalon kriteerit eli hyvä lämmöneristys, tiiviys, lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihto ja kodinkoneet.”, Prizztech Oy:n projektijohtaja Esa Merivalli sanoo.
Asuinalueiden energiaa säästävä rakentaminen huomioidaan tulevaisuudessa jo kaavoitus- ja suunnitteluvaiheessa. Eurajoen kunta on jo kaavoittanut Lavilanmetsän alueen energiatehokkaan rakentamisen kohteeksi. Asuntoalueella on 94 tonttia ja kaukolämpöverkosto, jonka on suunnitellut VTT. Myös Kankaanpäässä on meneillään kaavoitus, jossa energiatehokas rakentaminen otetaan huomioon. Energiatehokkaan talon rakentamiskustannukset pystytään projektipäällikkö Heikki Perkon mukaan kattamaan muutamassa vuodessa edullisimmista asumiskustannuksista kertyneillä säästöillä. Alueella pyritään säästöihin välttämällä kertarakentamista.

Lue lisää

Katso kaikki