Sananen energiaköyhyydestä

Haastattelin tänään ilmestyneen lehden Terveiset kentältä -palstalle energianeuvoja Miika Huhtalaa. Puhuimme myös energiaköyhyydestä. Huhtalan mukaan energiaköyhyys tarkoittaa yksinkertaisesti ajateltuna sitä, ettei ihmisellä ole nousevien energianhintojen takia esimerkiksi varaa lämmittää kotiaan. Huhtala käsitteli työssään energiaköyhyyttä erityisesti viime vuonna energian hintakriisin aikaan. ”Sähkölaskut olivat oikeasti ihan mahdottomia. Mutta ymmärrän myös vastapuolen. On vaikea puuttua markkinaan, kun tilanne on yllättävä ja äkillinen. Eivät siihen sähköyhtiöt ja myyjätkään olleet varautuneita”, hän sanoi.

Yle kertoi helmikuussa (22.2.) enontekiöläisestä Reijo Mannelasta. Mannelan taloudessa kului tammikuussa sähköä vain 274 kilowattituntia – siitä huolimatta, että ajanjaksolla pakkanen nousi Mannelan mittarissa jopa 46 asteeseen. Ylen mukaan Mannela oli vääntänyt talostaan lämmityksen pois päältä ja polttanut takassa tulta yötä päivää. Kymmenen asteen sisälämpötilassa oli tarjennut vaatetuksen avulla. 

Sussexin yliopistossa Britanniassa työskentelevä professori Mari Martiskainen muistutti Helsingin Sanomissa (17.1.) siitä, että energiaköyhyys stigmatisoi ja saa monen tuntemaan häpeää. Energiaköyhyydessä on kyse vakavasta ongelmasta, joka voi Martiskaisen mukaan johtaa pahimmissa tapauksissa jopa menehtymisiin. ”Esimerkiksi Englannissa ja Walesissa kuoli vuonna 2022 yli 4 000 ihmistä kylmien kotien vuoksi”, Martiskainen kirjoittaa.

Ehkäpä uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo helpotusta energiaköyhyyteenkin. Mepit hyväksyivät 12.3. neuvoston kanssa jo sovitun lain, jolla vähennetään rakennusten energiankulutusta ja päästöjä. Lain esittelijä Ciarán Cuffe (Vihreät/Euroopan vapaa allianssi -ryhmä) totesi Euroopan parlamentin tiedotteen mukaan direktiivin osoittavan selvästi, kuinka ilmastopolitiikalla voi olla todellista ja välitöntä hyötyä yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa oleville: ”Tämä laki auttaa alentamaan energialaskuja ja puuttumaan energiaköyhyyden perimmäisiin syihin”.

Talotekniikka-lehden 3/24 teemana on energia. Energianeuvonnan lisäksi pääset lukemaan esimerkiksi energiatehokkaasta hotellista Vaasassa ja vetyteollisuuden tulevaisuudennäkymistä. Professori Antti Kosonen kirjoittaa meille kolumnissaan energiatehokkaan arkkitehtuurisuunnittelun tärkeydestä. Piipahdimme myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston A-energialuokkaan yltävällä kampuksella.

Energiaa siis alkavaan kevääseen täältä Talotekniikka-lehden toimituksesta!

Näköislehteen:

Lue myös:

Lue lisää

Katso kaikki