Sallamaari Muhonen: ”Sähkötekninen kauppa ei romahda, jos pidän myös itsestäni huolta”

”Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän ponnisteluja hyvinvoinnin eteen on tehtävä”, Sallamaari Muhonen sanoo. Kuva: Jenna Lehtonen

Sallamaari Muhonen pitää itseään enemmän lukutoukkana kuin jumppapirkkona. Siitä huolimatta tenniksestä on muodostunut hänelle rakas laji, jonka parissa työstressi kaikkoaa.

Juttu on julkaistu alun perin huhtikuussa 2022 Talotekniikka-lehdessä 3/2022.

Tennispallon pinnassa on lukematon määrä pisteitä, joihin voi osua. Kun keskittyy seuraavaan lyöntiin, jalkojen painopisteeseen ja käsien asentoon, pää tyhjenee kaikesta muusta. Kentällä ei voi ajatella uutiskirjeitä, Teams-palavereita tai tulevia hankkeita, jos haluaa kehittyä pelaajana.

Sallamaari Muhosta lajin vaikeus viehättää. Se on syy, miksi Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja tarttuu mailaan viikoittain.

– Tennis on niin vaikea laji, etten kykene ajattelemaan töitä, sotaa tai muita murheita. En tiedä, mikä pienen terrierin geeni minulla on. Pallo on todella kiinnostava, Muhonen kertoo.

Omien sanojensa mukaan hän on taustaltaan enemmän lukutoukka kuin jumppapirkko, mutta tenniksestä on vuosien mittaan tullut miltei ainoa urheilulaji, jonka perään riittää hinkua. Hinku on johtanut hyvään kuntoon ja uusiin ystäviin.

Muhonen treenaa valmentajan johdolla yhteisellä tenniskurssilla tavanneessa naisporukassa. Ryhmään kuuluu henkilöstöjohtaja, opettaja, työterveyslääkäri ja viittä vaille valmis tuotantotalouden diplomi-insinööri. Monimuotoisuuteen voitaisiin Muhosen mukaan panostaa enemmän myös talotekniikka-alalla, jossa ihmisten urapolut tuppaavat muistuttamaan toisiaan.

– Omassa työarjessani en olisi tällaiseen nelikkoon tutustunut. On virkistävää sparrailla ihan erityyppisten ihmisten kanssa. Jos tutkailen omaa työhyvinvointiani, se on tullut tenniksen sivutuotteena.

Energiaa ympärille

Muhosen sormesta löytyy Oura-hyvinvointisormus. Nykyään omaa palautumista ja unta on helpompi seurata kuin ennen vanhaan. 1980-luvulta lähtien ennen kaikkea vaikuttamisen ja viestinnän parissa työskennellyt toimitusjohtaja ja hallitusammattilainen tuntee myös mielekkään työn varjopuolet. Sen, kun innostus vie mukanaan, ajantaju katoaa ja lopulta esihenkilö koputtaa olkapäälle ja kehottaa nukkumaan.

– Et voi energisoida muita, jos et itse ole energinen, Muhonen sanoo.

Kun on levännyt, hyvinvoiva ja fyysisesti kunnossa, hyvää oloa levittää myös ympärilleen.

Siitä kolmen hengen tiimiä johtava Muhonen haluaa pitää kiinni sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Siksi häntä kiinnostaa enemmän pelaaminen kuin voittaminen. Työpaikalla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ennen uusien projektien aloittamista vanhat viedään maaliin ja saavutettuja välietappeja juhlitaan yhdessä. Kokemus on opettanut, että joskus on tärkeämpää laittaa pää tyynyyn kuin lukea romaani loppuun tai päivittää Twitter.

– Sähkötekninen kauppa ei romahda, jos pidän myös itsestäni huolta.

Koronapandemian keskellä tukkuliikkeiden, valmistajien ja maahantuojin toimialajärjestön toimitusjohtajana aloittanut Muhonen kuvailee vuoden 2021 alussa alkaneen pestinsä aloitusta erikoiseksi. Fyysisen läsnäolon sijaan palaverit on pidetty pitkälti etäyhteyksien päästä, eikä jäsenyritysten tapaamisia ole voinut järjestää tuosta noin vaan. Onneksi näyttää siltä, että kuluva kevät tuo mukanaan muutoksen.

– Tykkään käydä toimistolla. Asiat sujuvat nopeammin, kun ihmiset ovat äänikantaman päässä toisistaan. Vierailuilla jäsenyrityksiimme vasta opin, miten tällä alalla menee ja mitä sen etuja erityisesti ajaa.

Työtä, jolla on väliä

Työssään Muhonen pystyy yhdistämään kaksi uransa suurinta tukijalkaa, eli yhteiskunnallisen harrastamisen ja kaupan edistämisen. Kun tuttu headhunter ehdotti pestiä hänelle, mahdollisuudelle oli helppo nyökätä.

Työsarkaa riittää niin edunvalvonnan kuin entistä ajankohtaisemman sähkönumerot.fi:n kaltaisten digitaalisten tuotetietopalveluiden parissa. Lisäksi työvoiman saatavuuden teema on iso osa työtä. Muhosen mukaan sähkötekninen ala on myötätuulessa.

– Venäjän aloittaman sodan myötä siirtymä pois fossiilisista polttoaineista saa lisää vauhtia. Menekkiä on, mutta huoli on siinä, missä ovat tekijät. Teollisuudessa tuotekehitetään mahtavia energiatehokkaita vempeleitä, järjestelmiä ja ratkaisuja, mutta kuka ne tulevaisuudessa asentaa?

Se on yksi kysymys, jonka myötä oman työn merkityksellisyys korostuu alalla, jossa taistellaan ilmastonmuutosta vastaan ja vaikutetaan suomalaisten turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen. Siinä riittää missiota ihmiselle, joka on aikaisemmin työskennellyt esimerkiksi Tullihallituksen tiedotuspäällikkönä, toimittajana ja mainostoimiston projektijohtajana.

Vaikka Muhonen istuu päivätyönsä ohessa edelleen muutaman organisaation hallituksessa, varsinainen esityslistojen nuohoaminen on kuulemma jo taaksejäänyttä elämää. Kokousharrastamisen tilalle ovat kiilanneet tunnit, joiden ansiosta toimitusjohtaja on elämänsä kunnossa. Sen saavuttaminen on vaatinut itsetuntemusta, riittävää määrää unta sekä työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa.

– Kognitiivisen kyvykkyyden ylläpitämiseen tarvitaan fyysisen kunnon lisäksi turvallista ja kokeilut sallivaa työilmapiiriä. STK:ssa meillä on jaossa liikunta- ja kulttuuriseteleitä. Minulle on aivan sama, tuemmeko työhyvinvoinnin nimissä liikuntaa vai sitä, että ihminen jalostaa ajatuksiaan ja tunteitaan kulttuurin parissa. Haluan ruokkia luovuutta.

____________________________________________________________________________________

Sallamaari Muhonen

  • Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja
  • 57-vuotias kolmen aikuisen lapsen äiti
  • Asuu puolisonsa kanssa Helsingin Töölössä
  • Harrastaa tenniksen lisäksi elokuvissa käyntiä ja kirjoja.

Lue lisää

Katso kaikki