Sähköpaloja viime vuonna yli kaksituhatta – Nämä syyt kolmen kärjessä

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneita tulipaloja kirjattiin viime vuonna pelastustoimen Pronto-tietokantaan 2 340 kappaletta.

Osa sähköpaloista johtaa rakennusten tuhoutumiseen ja paloissa menehtyy joka vuosi ihmisiä. Kuva: Shutterstock

Sähköliedestä tai -uunista sai alkunsa 820 tulipaloa, valaisinpaloja oli 180 ja kiuaspaloja 100. Pienelektroniikan akuista ja latureista syttyneitä paloja kirjattiin Pronton vuonna 2024 noin 110 kappaletta. Osa sähköpaloista johtaa rakennusten tuhoutumiseen ja paloissa menehtyy joka vuosi ihmisiä, kerrotaan Tukesin tiedotteessa.

Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta. Pelastusviranomaiset kirjaavat sähköpalot Pronto-tietokantaan, johon merkitään myös palon syttymislähde, jos se on tiedossa. Viime vuonna eniten sähköpaloja syttyi tietokannan mukaan sähköliesistä tai -uuneista (820). Valaisimista sai alkunsa 180 paloa, sähköjohdoista ja kaapeloinneista 110, sähkökiukaista 100, mikroaaltouuneista 80, pyykinpesukoneista 60 ja lämmityslaitteista 60. Pienelektroniikan akku tai laturi oli merkitty syttymissyyksi 110 tapauksessa. 

Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on usein ihmisen toiminta: huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden vastainen toiminta tai sähkölaitteen huollon laiminlyönti. Myös ihmisen toimintakyky vaikuttaa paloturvallisuuteen. Osaako esim. käyttää sähkölaitteita oikein, ymmärtääkö laitteiden käyttö- ja turvallisuusohjeita, kykeneekö vaihtamaan palovaroittimen pariston, hälyttämään apua tai poistumaan asunnosta hätätilanteessa.  

Liesi-, valaisin- ja kiuaspalot edelleen yleisimpiä

Liedestä alkaneita paloja on vuodesta toiseen eniten. Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa tavalla tai toisella, jolloin lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö tiedotteessa.  

Kiukaasta alkaneita paloja oli Pronto-tietokantaan kirjattu viime vuonna 100. Kiuaspalojen määrä on pysytellyt samoissa lukemissa viimeisen viiden vuoden ajan. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen saunassa ja kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia. Riskinä on, että kiuas laitetaan vahingossa päälle ja kiukaan ympärille tai päälle kasatut tavarat syttyvät tuleen.  

Valaisimesta alkaneita paloja kirjattiin Prontoon viime vuonna 180, edellisvuonna 190 ja vuotta aiemmin 210. Valaisinpalojen määrä ei ole vähentynyt viime vuosina, vaikka valaisintekniikka on kehittynyt turvallisempaan suuntaan. Esimerkiksi hehku- ja halogeenilamput ja perinteiset loisteputket ovat poistuneet markkinoilta. Niitä on silti edelleen käytössä miljoonia kappaleita kodeissa ja muissa rakennuksissa. 

 Valaisinpalo voi johtua esimerkiksi viallisesta loisteputkesta tai sen sytyttimestä. Valaisin, joissa on kuuma valonlähde (lamppu), voi aiheuttaa syttymisen kaatuessaan, irrotessaan kiinnityksestä tai pudotessaan. 

Turvallinen akkujen lataus – vinkit palonehkäisyyn 

Pienelektroniikan akuista ja latureista syttyneitä paloja kirjattiin PRONTOn viime vuonna noin 110 kpl. Akku- ja laturipaloja on kirjattu PRONTOon omana ryhmänään vasta muutaman vuoden ajan ja niiden määrä on noussut vuosi vuodelta. Palojen määrä ei kuitenkaan ole kovin suuri suhteessa kodeissa olevien akkujen ja latureiden määrään. 

Näin voit vähentää akkupaloriskejä:

  • Lataa akut aina käyttöohjeen mukaisesti.
  • Älä jätä laitetta latautumaan valvomatta, etenkään asuintiloihin.
  • Älä lataa paikassa, jossa on helposti syttyvää materiaalia ympärillä.
  • Irrota laite laturista, kun lataus on valmis.
  • Jos akku tai laite kuumenee, irrota laturin verkkojohto, jos sen voi tehdä turvallisesti.
  • Jos akku on turvonnut tai siinä on muita merkkejä mahdollisesta vauriosta, ei sitä enää saa ladata. 

Lue lisää

Katso kaikki