Sähköaseman laajennus varmistaa Suomen ensimmäisen aurinkovoimalan liittämisen kantaverkkoon

Kuva: Pixabay

Kantaverkkoyhtiö Fingrid laajentaa Utajärvellä sijaitsevaa Utasen 110 kilovoltin sähköasemaa vuosien 2023–2024 aikana. Tällä mahdollistetaan ensimmäisen aurinkovoimapuiston liittäminen Suomen kantaverkkoon, kertoo Fingrid tiedotteessaan.

Fingrid on solminut aurinkovoimapuiston liittymissopimuksen Skarta Energyn omistaman hankeyhtiö Utajärven Solarpark Oy:n kanssa. Kyseessä on Fingridin ensimmäinen aurinkovoimapuiston liityntäsopimus, joka mahdollistaa Tunturisuon 80 megawatin aurinkopuiston liittämisen kantaverkkoon.

Tunturisuon aurinkovoimapuisto on osa Skarta Energyn Utajärvelle suunnittelemaa hankekokonaisuutta, johon sisältyy lisäksi tuulipuisto ja lähitulevaisuudessa myös vedyn tuotanto-, varastointi- ja jakeluasema. Tällä kokonaisuudella tuotetaan uusiutuvaa energiaa viereiselle yritys- ja teollisuusalueelle, josta tulee energian suhteen omavarainen.

Utasen sähköasemaa laajennetaan vuosien 2023–2024 aikana aurinko- ja tuulivoimahankkeiden liittämiseksi kantaverkkoon. Lisäksi alueelle on suunnitteilla OX2 Finland Oy:n Maaselän 60 megawatin tuulipuisto, joka toteutuessaan liittyisi laajennetulle Utasen sähköasemalle.

− Skartan hanke Utajärvellä on merkittävä ja tuo varmuutta sille, että Suomeen on tulossa isoja teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita lähivuosina, arviomme mukaan yhteensä jopa tuhansia megawatteja, kertoo Fingridin asiakaspäällikkö Onni Härmä tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki