RT-kortisto 65-vuotias, uutuutena RT-rakennusselostus Net

Ajatus RT-kortistosta syntyi vuonna 1942 Suomen Arkkitehtiliiton jälleenrakennustoimistossa Alvar Aallon, Viljo Revellin, Aulis Blomstedtin ja Aarne Ervin yhteistyönä. Samana vuonna ilmestyivät ensimmäiset kortit. Vuoden päästä kortteja oli jo 86 ja tilaajiakin 600.
Nyt RT-kortteja on noin 1500 ja käyttäjiä yli 55 000. Kortiston päätoimittaja on johtaja Markku Lappalainen. RT-kortisto siirtyi paperilta CD-levyille vuonna 1996. Samana vuonna kortisto käännettiin venäjäksi. RT-tarvikekortit julkaistiin internetissä vuonna 1999, ja koko kortisto on ollut netissä viime vuodesta lähtien. RT Net -palvelu avattiin marraskuussa.

– RT-kortisto on eläkeiässä, mutta ei suinkaan aio jäädä eläkkeelle, vaan katsoo jatkuvasti tulavaisuuteen kuten aina ennenkin, perustamisesta lähtien. Siitä on esimerkkinä juuri julkaistu RT-rakennusselostus Net, tietotekninen yhteys rakennusselostuksen ja rakennuksen tietomallin välillä, sanoo yliasiamies Matti Rautiola Rakennustietosäätiöstä.

Rakennustietosäätiö RTS on vuonna 1972 perustettu rakennusalan puolueeton tutkimus- ja kehitysyksikkö. Säätiö omistaa Rakennustieto Oy:n.

RT-rakennusselostus Net uudistaa rakennus- ja työselostuksen laadinnan

Rakennusselostuksen ja rakennuksen tietomallin väliltä on tähän asti puuttunut tietotekninen yhteys. Nyt rakennushankkeen vahvimman asiakirjan eli rakennusselostuksen tekoon on suunnittelijoille uusi työkalu – RT-rakennusselostus Net.
Selainpohjaisella RT-rakennuselostus Net -sovelluksella voidaan tallentaa rakennuksen tietomallin kanssa yhdenmukainen rakennusselostus tietokantamuotoon. Samalla kun kohteen mallintaminen etenee, tietomalliin tehdyt muutokset päivittyvät selostukseen. Siten sovelluksen avulla laadittava dokumentti on aina ajan tasalla rakennushankkeen eri suunnitteluvaiheissa. Sovelluksen hyödyntäminen ei kuitenkaan edellytä tietomallin käyttöä ja sillä voidaan laatia selostus myös kokonaan ilman tietomallia tai luonnosmaista tietomallia käyttäen.
RT-rakennuselostus Net yhdenmukaistaa, selkeyttää, ohjeistaa ja nopeuttaa rakennusselostusten laatimista. Samalla rakennusselostuksen täsmällinen sisältö ja viittaukset ajantasaisiin RYLeihin ja RT-ohjekortteihin parantavat koko rakennusprosessin laatua ja nopeutta sekä vähentävät lisätöitä.
Sovellukseen voidaan siirtää informaatiota rakennusten tietomalleista, jotka on tehty ArchiCAD, Revit tai AutoCAD Architecture -ohjelmilla. Sovelluksen sydämenä on netin kautta tietokannasta päivittyvä Talo 2000 -nimikkeistön mukainen malliselostus.
Rakennustiedon yhteistyökumppaneina RT-rakennusselostus Netiä ovat kehittäneet mallintamisen tarpeita vastaavaksi muun muassa Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy, Studio Hema Oy, Senaatti-kiinteistöt, HKR-Rakennuttajat, Finnmap Consulting Oy, Workspace Oy, KSOY Arkkitehtuuria, ohjelmointiyritys Sininen Meteoriitti Oy, M.A.D. Oy sekä Future CAD Oy. Sovellus on kehitetty TEKES-hankkeena.

Lue lisää

Katso kaikki