Rakennusteollisuus RT: ”Ilmanvaihdon sulkeminen riskialtis keino säästää energiaa”

Rakennusteollisuus RT:n mielestä Sisäilmayhdistyksen julkaisemalla Hyvä sisäilma -suosituksella on hyvä tarkoitus, mutta se voi kääntyä pyrkimystään vastaan.

Jos esimerkiksi koulussa on vanha, huonosti toimiva ilmanvaihtojärjestelmä ja vaurioituneita rakenteita, ilmanvaihdon sulkeminen käyttöajan ulkopuolella on Rakennusteollisuus RT:n tiedotteen mukaan arveluttava tapa yrittää edistää energiatehokkuutta ja sisäilmaa.

Sisäilmayhdistys ja kymmenen kaupungin muodostama Kuntien sisäilmaverkosto ovat laatineet yhdessä suosituksen ilmavavaihdosta ei-jatkuvakäyttöisissä rakennuksissa. Suosituksessa ohjeistetaan keskeyttämään ilmanvaihto esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa pääsääntöisesti silloin, kun rakennuksissa ei ole ketään. Lue täältä Talotekniikka-lehden juttu siitä, mistä suosituksessa on tarkemmin kyse.

Rakennusteollisus RT:n mielestä jaksottaisen ilmanvaihdon sijasta esimerkiksi viikonloppuisin ja loma-aikoina voitaisiin suosituksen mukaan pitää ilmanvaihto päällä jatkuvalla osateholla, mutta se ei ole mahdollista kaikissa järjestelmissä.

”Rakennuksia ja teknisiä ratkaisuja on kovin erilaisia ja eri kuntoisia. Myös kuntien osaaminen ja resurssit vaihtelevat suuresti. Siksi yhden ohjeen soveltaminen kaikkeen on vaikeaa”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.

Jos vaikka rakennuksen painesuhteet ovat pielessä, oikea ratkaisu Rakennusteollisuus RT:n mukaan tuskin on se, ettei ilmanvaihtoa käytetä öisin.

”Oikea tapa reagoida olisi korjata epäkunnossa olevat järjestelmät ja sitten miettiä niiden järkevää ja käyttötarpeen mukaista käyttöä. Energiansäästöön on käytettävissä paljon keinoja, kuten tehokas lämmöntalteenotto. Säästöjä ei tulisi koskaan hakea terveyden kustannuksella”, Aleksi Randell toteaa.

Korjaamisen lisäksi on huolehdittava erityisesti käyttöönotosta, käyttäjien osaamisesta, kunnossapidosta ja seurannasta.

Randell pitää sinänsä myönteisenä sitä, että ilmanvaihtoon kiinnitetään huomiota. Joissain tapauksissa suositus voi parantaa nykyistä tilannetta, sillä osassa kuntia rakennusten ilmanvaihto pidetään kokonaan pois kytkettynä niiden ollessa tyhjinä.

Rakennusteollisuus RT muistuttaa tiedotteessaan myös sitä, että usein ajatellaan, ettei kosteuskuormaa lainkaan synny, jos rakennuksessa ei ole ihmisiä. Tiedotteen mukaan myös ulkoiset kosteuskuormat voivat päästä rakenteisiin, ja kesällä loma-aikaan esimerkiksi rankkasateet ja helteet yhdessä voivat luoda melkoisen trooppiset olosuhteet sisälle, jos ilma ei vaihdu.

”Jos suositukseen ja etenkin sen taustamuistioon perehtyy kunnolla, niissä on paljon hyvää tietoa. Pelkona on kuitenkin ohjeiden yksioikoinen tulkinta ja että tarvittavat korjaukset jätetään tekemättä. Siksi tässä mennään mielestämme riskirajoilla”, Randell summaa.

Kommentit

  Juha Juvani
  19.3.2019 09:06

  Kaikki se mitä olen nähnyt ja havainnut niissä ongelmakohteissa joissa olen käynyt puoltaisi ennemmin juuri tasaista ilmanvaihtioa ja painesuhteita.
  Suuri osa ongelmista on myös muodostunut tilanteista joissa asiat eivät ole niin kuin teoriassa voitaisi olettaa. Nyt tehdään suosituksia kauniiden teorioiden valossa. Mutta eihän todellisuus ole lähellekään sitä mitä uskotaan. Kuten koko sisäilmaongelma on pitkälti rakennettu teoreettisten ajatusten pohjalta. Tai niiden vuoksi. Ensin vaadittiin parantamaan ilmanvaihtoa lähes joka paikassa julkisissa rakennuksissa, osin että parempi IV on parempi terveys.... Sitten vihreä fanaattisuus vaati energian säästön nimissä kaikkiin lämmön talteenoton. Luotiin maahan kysyntää ammattiosaamisesta johon löytyi kyllä tarjoajia mutta ei suinkaan aina sitä osaamista, ja moraalia usein vielä vähemmän. Ja tiukalle ajetulle henkilökunnalle ja muutenkin kireille resursseille kohtuuton taakka kilpailuttaa suuri määrä kilpailutuslain puitteissa olevia suuriakin urakoita. No saatiin joskus mitä tilattiin mutta hyvin usein jotain aivan muuta. Ja saatiin kymmenessä vuodessa miljardien menetykset suoraan sekä välillisesti sairauksien myötä jotain mitä ei edes vielä tiedetä. Ja nyt ollaan taas säästämässä energiaa. Mitä ihmettä nuo ihmiset oikein ajattelevat. Eikö kukaan todellakaan piittaa realiteeteista tai eikö niitä haluta edes nähdä.

  Toni Maljojoki
  21.3.2019 10:18

  Ei ole olemassa yhtä oikeaa käytäntöä kaikkiin rakennuksiin. Erikoistapauksissa, kuten sisäilmaongelmakohteissa on hyvä pitää koneellinen tulo- ja poisto päällä myös yöllä.

  Muuten vanhat pitkään käytössä ollut käytäntö on talvella toimiva, Eli likainen poisto osateholla öisin ja alipaineisuus ei saa olla liian suuri.

  Keväällä, kesällä ja erityisesti syksyllä ilmanvaihto oltava päällä myös öisin, jos rakennus päivisin käytössä. Jos rakennus ei käytössä niin voi toimia pienellä teholla koko ajan tai jaksotetusti, jos ei osateholla.

  Pasi Leppänen
  19.4.2019 09:26

  Ilmastointikoneiden suodattimet pitää vaihtaa ajallaan ja/tai tarpeen vaatiessa, jos haluaa painesuhteet pysyvän kohdillaan. Huollossa vain kuitataan hälytys päivittäin ja todetaan suodatinvaihdon tapahtuvan tässä tai ensi kuussa. Samalla poistokanavassa on painetta noin 60% halusta ja kaikki tilat ylipaineessa.

Jätä kommentti

*

*