Rakennusliitto antoi lakkoilmoituksen

Rakennusliitto ilmoitti 19.4. alkavasta lakosta, joka kohdistuu nimettyihin betoniteollisuusyrityksiin.

Rakennusliitto on ilmoittanut 19.4. alkavasta lakosta, joka kohdistuu nimettyihin betoniteollisuusyrityksiin.

Lakko kestää pääsääntöisesi kaksi päivää viikossa neljän viikon ajan. Koska betonitoimitusten merkitys on rakentamisessa kriittinen, lakko aiheuttaa erityisen suurta vahinkoa koko rakennusalalle ja taloudelle, arvioi Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari.

”Ennen lakoilla pyrittiin luomaan painetta kiistojen ratkaisemiseksi, nyt tavoitteena näyttää olevan mahdollisimman suuren vahingon aiheuttaminen”, Kari toteaa.

Rakennusteollisuus RT ja sen toimialat ovat neuvotelleet Rakennusliiton kanssa kahdeksan työehtosopimuksen uudistamisesta lähes kolme kuukautta. Sopimusten voimassaolo päättyi helmikuun lopussa, ja alalla alkoi ylityökielto maaliskuun alussa. Lisäksi paikalliset Rakennusliiton osastot ovat järjestäneet lukuisia puolen päivän mittaisia työnseisauksia, yleensä perjantai-iltapäivisin.

Pääasiallinen erimielisyyden aihe neuvotteluissa on ollut palkankorotusten taso. Rakennusteollisuus RT on tarjonnut yleisen linjan mukaisia 1,6 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden sopimuskaudella molempina vuosina. Rakennusliitto vaatii 50 sentin korotusta tunnille kahtena vuonna. Se nostaisi Rakennusteollisuuden laskelmien mukaan rakentamisen palkkoja kahden vuoden sopimuskaudella yhteensä 5,7 prosenttia.

Rakennusteollisuus RT arvioi, että nyt julistettu lakko myöhästyttää todenäköisesti paitsi rakennustuotteiden toimituksia myös kokonaisten rakennusten, kuten asuntojen, koulujen ja päiväkotien valmistumisia.

 

Lue lisää

Katso kaikki