Rakennusalan Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma laajenee

Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma on kohdennettu nuorille, jotka oppivat paremmin tekemällä kuin koulun penkillä istuen.

Vuonna 2019 lanseeratun Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelman seuraava haku nuorille käynnistyy keväällä 2021. Skanska, YIT ja Peab tulevat tarjoamaan noin 10 työssäoppimispaikkaa rakennusalasta kiinnostuneille nuorille. Rakennusyritysten lisäksi mukana ovat Rakennusliitto ja Barona.

Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma toteutetaan pääkaupunkiseudulla Skanskan, YIT ja Peabin työmailla. Samalla selvitetään mahdollisuuksia laajentaa työssäoppimisohjelmaa myöhemmin myös muualle Suomeen.

Yhteisenä tavoitteena on kehittää uudenlaisia toimintatapoja, joilla pyritään edistämään rakennusalan työllisyys- ja koulutusmahdollisuuksia. Vuonna 2019 alkaneen ohjelman käynnistivät Skanska, Rakennusliitto ja Barona.

Yritykset tarjoavat kuuden kuukauden määräaikaisen työsopimuksen, jonka aikana nuoret tutustuvat työmaaharjoittelussa rakentamisen tehtäviin pääkaupunkiseudun työmailla kokeneiden ammattilaisten ohjauksessa.

Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma on kohdennettu nuorille, jotka oppivat paremmin tekemällä kuin koulun penkillä istuen. Työssäoppimisen kautta nuori, jolla on potentiaalia, mutta ei selkeää urasuunnitelmaa tai keinoja mielekkään työn löytämiseksi, voi päästä kiinni työelämään.

– Nuorten jääminen työelämän tai koulutuksen ulkopuolelle voi pahimmassa tapauksessa johtaa syrjäytymiseen ja tulee toteutuessaan myös yhteiskunnalle kalliiksi. Skanska, Rakennusliitto ja Barona lähtivät kehittämään nuorille polkua työelämään käytännön työn avulla, ja syntyi Mestari–kisälli-työssäoppimisohjelma. Ohjelman ensimmäisen kierroksen tulokset olivat todella rohkaisevat ja motivoivat, sanoo Skanska Talorakennus Oy:n aluejohtaja Ilpo Luhtala.

– Nyt pallo on lähtenyt pyörimään ja mukaan ovat tulleet YIT ja Peab. Kannustan muitakin yrityksiä liittymään joukkoon ja lähtemään rohkeasti mukaan.

– Rakennusala tarvitsee uusia tekijöitä alalle, ja työssäoppimisohjelma tuntui heti meille luontevalta tavalta auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Aina nuoren elämä ei kulje suoraviivaisesti ja joskus pienikin apu uudelle uralle voi olla käänteentekevä, henkilöstöpäällikkö Eija Rääpysjärvi YIT:ltä sanoo.

– Vastaavaa työtä on konsernissamme Ruotsissa tehty Peab-koulujen kautta jo useiden vuosien ajan kouluttamalla syrjäytyneitä nuoria rakennusalalle ja työelämään. Suomessa olemme rekrytoineet Peab-opettajan, joka tekee yhteistyötä alamme ammattioppilaitosten kanssa. Peab-opettaja tulee meillä koordinoimaan myös tätä hanketta, kertoo toimitusjohtaja Mika Katajisto Peab Oy:stä.

– On erinomaista, että Mestari-kisälli ohjelma laajenee ja osoittaa toimivan tavan rekrytoida nuoria rakennusalalle. Se kertoo yhteiskuntavastuusta ja toisaalta fiksusta linjasta katsoa tulevaisuuteen satsaten oman työvoiman lisäämiseen sekä laadukkaan rakentamisen vahvistamiseen. Lisää tällaista, kannustaa Rakennusliiton koulutuspäällikkö Juhani Lohikoski.

– Hienoa nähdä, että YIT ja Peab tarttuivat myös haasteeseen ja voimme tarjota useammalle nuorelle mahdollisuutta työllistyä rakennusalalle. Tämä on upea avaus rakennusalalta ja on hienoa nähdä alan yritykset tekemässä yhteistyötä tärkeän asian eteen. Olisi mahtavaa nähdä vastaavanlaisia konsepteja myös muilla aloilla lähivuosina, sanoo Baronan palvelujohtaja Kalle Pulkkanen.

Lue lisää

Katso kaikki