Puuta poltettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan

Viime vuonna puuta poltettiin enemmän kuin koskaan, noin seitsemän miljoonaa kiintokuutiota. Tämä tuottaa energiaa enemmän kuin Olkiluodon kaksi ydinvoimalaa.

Viime vuonna puuta poltettiin enemmän kuin koskaan, noin seitsemän miljoonaa kiintokuutiota. Tämä tuottaa energiaa enemmän kuin Olkiluodon kaksi ydinvoimalaa.

Jos puunpoltto lopetettaisiin pelkästään sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, nostaisi se talvikuukausina tuontisähkön tarvetta 41 prosenttia. Puunpoltolla tuotetulla energialla on siis merkittävä yhteiskunnallinen merkitys energiatalouden, omavaraisuuden ja huoltovarmuuden kannalta.

Tulisijakanta vanhenee vauhdilla. Tulisijakannan uudistuminen olisi kuitenkin välttämätöntä ilmanlaadun ja paloturvallisuuden kannalta.

Tulisijan vaihtoon ryhtyvistäkin useat päätyvät pieneen halpatuontikamiinaan, sillä ne kuulostavat paperilla erittäin houkuttelevilta. Ilmoitetut hyötysuhteet ja tehot ovat kovia ja hinnat halpoja, eivätkä koko tai paino edellytä asennuspaikalta erityisempiä valmisteluja.

Mutta eri tuoteryhmien hyötysuhteet eivät ole kovin vertailukelpoisia. Esimerkiksi VTT:n tutkimuksen mukaan kamiinalla tai kiertoilmatakalla voidaan käytännössä tuottaa alle 20 prosenttia tyypillisen omakotitalon lämmitystarpeesta, kun varaavalla takalla voidaan tuottaa lähes 60 prosenttia. Ilmoitetut hyötysuhteet voivat silti molemmissa olla aivan yhtä suuria.

Olipa tulisija uusi tai vanha, päästöjen määrä on aina pitkälti käyttäjän käsissä. Vanhassakin tulisijassa voidaan päästä huomattaviin päästövähennyksiin.

Oikeilla polttotavoilla voidaan helposti päästä samaan lämmitystehoon jopa 30 prosenttia vähemmällä puumäärällä. Tällöin puu palaa täydellisemmin ja kokonaispäästöt vähintäänkin puolittuvat, mutta parhaimmillaan vähennys voi olla jopa moninkertainen.

 

Vinkkejä:

–       Polta aina puhdasta kuivaa puuta.

–       Sytytä päältä, käytä sytytyspuina pientä puuta, lado ilmavasti.

–       Anna ilmaa sopivasti, jotta tuli palaa vaaleana ja rauhallisesti.

–       Tarkkaile savun väriä piipun päässä, tumma tai kellertävä savu kielii päästöistä. Hyvässä poltossa piipusta tulee vain vaaleaa vesihöyryä.

–       Polta mieluummin useampi pieni pesällinen kuin yksi suuri.

–       Lisää puut aina hiilille, ei avotuleen, lisäyspesälliseen paksumpia puita tiiviisti ladottuna.

–       Älä kohenna hiiliä tarpeettomasti, ettei palavia kekäleitä hautaudu tuhkaan. Tuhkaan hautautuneet kekäleet voivat kyteä jopa yli vuorokauden ja muodostavat häkää.

–       Sulje ilmakanavat, älä hötkyile pellin sulkemisen kanssa, sulje ilmaluukut ja ”vähennä peltiä” ensin. Sulje pelti vasta kun hiilet ovat sammuneet.

–       Ohjeet pätevät myös kiukaan lämmitykseen, lämmitä kiuasta maltilla. Kovalla vedolla ja täysillä pesällisillä savukaasujen lämpötila voi nousta vaarallisen korkeaksi.

–       Huolehdi tulisijasi puhtaudesta.

–       Älä polta roskia tulisijassasi.

Lue lisää

Katso kaikki