Putkiasennusta MM-mitalin kiilto silmissä

Nestori Räisänen harjoittelee lokakuun puolivälissä Abu Dhabissa järjestettäviä WorldSkills- eli ammattitaidon MM-kilpailuja varten. 

Nestori Räisänen, 21 vuotta, valmistui putkiasentajaksi Turun ammatti-instituutista vuonna 2015. Parhaillaan hän harjoittelee lokakuun puolivälissä Abu Dhabissa järjestettäviä WorldSkills- eli ammattitaidon MM-kilpailuja varten. Räisäsellä on jo kilpailukokemusta ja menestystä niin kotimaasta kuin EM-tasolta, joten mitali kovassa seurassa on realistinen tavoite.

”Ennen muuta haluan tehdä kilpailutehtävän siten, että olen itse tyytyväinen työni tulokseen”, Räisänen sanoo.

Hän on osallistunut kahdesti Taitaja-kilpailuihin, jossa pokkasi suomenmestaruusmitalin putkiasennuslajissa vuonna 2015. EuroSkills-kilpailuissa Nestori saavutti Medallion for Excellence -tunnustuksen, eli kunniamaininnan keskiarvoa paremmista pisteistä. Nyt meneillään on valmentautumiskausi Abu Dhabin WorldSkills-kilpailuihin.

Kiinasta arvokasta kisakokemusta

Osana valmentautumistaan Nestori osallistui kesäkuussa Kiinassa Shanghaissa ja Suzhoussa kesäkuussa järjestettyyn China International Skills Competition -ammattitaitokilpailuun. Tuomisenaan hänellä oli kuudes sija. Paikalliset materiaalit ja työkalut saivat Räisäsen hieman hymähtelemään ja muistuttivat kulttuurieroista työympäristöissä.

”Matka oli antoisa. Pääsin harjoittelemaan kilpailutilanteessa toimimista ja asentamista. Lisäksi kisan yhteydessä oli mahdollista jutella kilpakumppaneiden kanssa ja kuulla heidän valmistautumisestaan kohti Abu Dhabia.”

Räisänen odottaa tiukimpien kilpakumppaneiden tulevan Aasian maista sekä Saksasta, jossa hänen mukaansa kilpailijat harjoittelevat täyspäiväisesti MM-kisoja varten. Kisatilanteessa hermon on pidettävä paineessa. Edellisissä WorldSkills-kilpailuissa kilpailijoiden työskentelyä kävi neljän kisapäivän aikana seuraamassa 250 000 kisavierasta.

”Varsinainen kilpailunomainen valmentautuminen alkoi minulla elokuussa koulujen alettua. Olemme saaneet ennakkotehtävän, joten kilpailutehtävä on suurin piirtein kilpailijoiden tiedossa. Kilpailemme kattila-asennuksessa sekä lämmönjakojärjestelmän asennuksesta.”

Nestori Räisänen sanoi tunteneensa jo varhain palavaa mieltymystä käytännön tekemiseen, jota olisi hänen mukaansa myös ammatti-instituutissa voinut olla enemmän.

”Hyvässä työssäoppimispaikassa pääsin kiinni käytännön työelämään ja sen säännönalaisuuksiin.”

Räisänen pohti pitkään, lähteäkö opiskelemaan rakentamista vai putkiasennusta. Lopussa putkipuoli veti pidemmän korren. Valintaa ei ole tarvinnut katua. Putkipuolella myös kynnys omaan yrittäjyyteen on matala, jos sen tien työurallaan päättää valita.

Räisäsen sanoo menestyksen ammattitaitokilpailuissa vauhdittaneen hänen uraansa. Nykyinen työpaikka Saariston Kaivonporaus Oy:ssä tarjoaa lisäbonuksena erityisesti kesäaikaan silmää hiveleviä maisemia. Saaristomerellä maahan varastoitunutta energiaa haetaan jopa 300-metrisiä maalämpökaivoja poraamalla.

”Työpäivät ovat vaihtelevia, eikä työ tunnu tylsältä. Teemme firmassa putkiasennuksia ja asennamme maalämpöjärjestelmiä. Eteen tulee myös vesikaivojen asennustöitä.”

Räisänen on yrityksessään ainoa suomenkielinen työntekijä. Puuttuvaa ruotsinkielentaitoa hän on kehittänyt kielikylvyillä, sillä asiakaskunta lounaissaaristossa on pitkälti ruotsinkielistä.

”Jatkokoulutus tietysti kiinnostaa ja LVI-insinöörin paperit ovat tulevaisuuden haaveena. Yrittäjyyskin alalla voisi olla mahdollista muutaman vuoden päästä.”

Lue lisää

Katso kaikki