Pro LVI -mitali Jorma Grönholmille

Vuosittain jaettava Pro LVI-palkinto on myönnetty tänä vuonna Jorma Grönholmille. Grönholm on tehnyt pitkän uran LVI-alalla, joista Fläkt Groupin palveluksessa viimeiset kolmisenkymmentä vuotta. Saajan nimi julkistettiin Katajanokalla Putkipörssin edellä 12.12.

teksti: Heikki Heikkonen

Jorma Grönholm on palkittu elämäntyöstään LVI-alalla Pro LVI-mitalilla. Grönholm on työskennellyt alan eri yrityksissä, viimeiseksi ennen eläköitymistään vuonna 2017 hän toimi Fläkt Group Finland Oy:n myyntijohtajana ja varatoimitusjohtajana.

Grönholm on ollut aktiivisesti mukana myös alan elinkeinopoliittisissa elimissä. Jo 1990-luvulla hän oli mukana ilmanvaihtotuotteiden valmistajien ja markkinoijien yhteistyöjärjestössä Suomen Ilmateknillinen Toimialayhdistys SITY ry:ssä ja samoin vuonna 2003 perustetussa LVI-talotekniikkateollisuus ry:ssä (sittemmin Talteka ry) niin hallituksen jäsenenä kuin puheenjohtajanakin.

”Jorma Grönholm on tehnyt pitkän elämäntyön koko LVI-alan hyväksi. Hän on ollut näkyvä ja hyvin tunnettu henkilö alalla ja hänen ammattitaitoaan arvostetaan laajasti”, Dahl Suomi Oy:n toimitusjohtaja ja Talteka ry:n hallituksen jäsen Jari Mikkonen sanoo.

”Grönholm ymmärtää alan liiketoimintaketjua laaja-alaisesti, yli oman yrityksen tuotekannan.”

Talotekniikka-alan konsolidaatio on Grönholmin mukaan vasta alkamassa ja hän ennustaakin, että alalla tullaan näkemään vielä paljon fuusioita ja yritysostoja. Myös Grönholmin oma konsulttitoiminta tarjoaa palveluja alasta kiinnostuneille pääomasijoittajille ja teollisille toimijoille.

”Alan yhteistyöjärjestöjä tarvitaan globaalitaloudessa entistä enemmän. Yksittäisen yrityksen on hyvin vaikea saada ennakkotietoa saati vaikuttaa EU-johtoiseen päätöksentekoon.”

Alan vaikuttajat kertovat, että Grönholmilla itselläänkin on ollut merkittävä rooli aiemmissa talotekniikan toimialayhdistysten fuusioissa. Ensimmäinen syntyi, kun LVI-teollisuuden neuvosto ry (LTN) ja SITY yhdistyivät, jälkimmäisessä luotiin teollisuuden ja tukkureiden yhteenliittymä Talteka.

Grönholm painottaa, että ilmateollisuuden valmistamat laitteet myös lämmittävät ja jäähdyttävät eli miksi tehdäkään eroa LVI-teollisuuden tuotteiden tai edunvalvonnan kanssa. Näissä kaikissa on myös enemmän tai vähemmän sähköä ja säätöä eli talotekniikka on kokonaisuutta paremmin kuvaava termi.

”Teollisuuden on syytä integroitua kohti asiakaskuntaansa eli suunnittelua, jälleenmyyntiä ja asennusta. Näin parannetaan koko alan painoarvoa, edistetään yhteistyötä ja tuottavuutta”, Grönholm korostaa.

Pitkä ura kotimaisen teollisuuden palveluksessa

”Minulla on ollut onni tehdä töitä neljässä LVI-alan yrityksessä, joista jokainen on ollut toimialansa tiennäyttäjä. Olen oppinut tuntemaan laajalti alan osaajia niin opetustehtävissä, rakennuttajina, suunnittelijoina, tukku- ja vähittäiskaupassa, asennus- ja huoltoliikkeissä kuin valmistajienkin palveluksessa”, Grönholm summaa.

Miten arvostat saamasi huomionosoituksen?

”Jo eläköityneenä olin todella hämmästynyt valintalautakunnan päätöksestä ja yhteydenotosta. Näin jälkikäteen tuntuu, että ehkä sittenkin jotain tuli aikaansaaduksi neljänkymmenen työvuoden aikana. Siitä on syytä olla kiitollinen ja ylpeä siis.”

Mistä itse katsot tulleesi huomioiduksi?

”Olin Suomen Puhallintehtaan, ABB Fläktin ja Fläkt Woodsin palveluksessa liki kolmekymmentä vuotta. Lisäksi toimin teollisuuden edunvalvontayhdistysten hallituksissa lähes kaksikymmentä vuotta ja vielä pari vuotta hallituksen puheenjohtajana.”

”Näillä on merkityksensä. Itse kuitenkin uskon, etten näissä tehtävissä olisi menestynyt, ellei taustana olisi ollut LVI-painotteinen koulutus ja aikaisempi työkokemus kolmessa muussa LVI-alaan liittyvässä teollisessa yrityksessä. Olin ensin myynti- ja vienti-insinöörinä Fiskarsin kaukolämpöelementeille, sitten Oilonilla tuotepäällikkönä, Alnorilla mittalaitteiden markkinointipäällikkönä ja lopuksi Fläktillä myyntijohtajana.”

Mihin suuntaan ala on menossa?

”Suomalainen koulutusjärjestelmä on erinomainen ja nuorten osaaminen on esimerkillistä. Raja-aitoja ylittävät pilottiprojektit lämmityksen ja jäähdytyksen toteuttamiseksi energiatehokkaasti ja ympäristöystävällisesti antavat odottaa uusia läpimurtoja.”

 Arvostammeko suomalaista osaamista riittävästi?

”Erinomaista osaamista on sekin, että oppii ja omaksuu mitä maailmalla on tarjolla ja soveltaa sen Suomen pohjoisiin oloihin. Olemme tottuneet ennalta määriteltyyn termiseen sisäilmastoon mukaan lukien lämpötila ja kosteus, mikä on aivan jotain muuta Keski-Euroopassa puhumattakaan Etelä-Euroopasta.”

”Tämä on erinomainen taidonnäyte ja esimerkki EU-tasolla. Täytyy kuitenkin muistaa, että pelkkä talotekniikka ei tuohon haastamiseen riitä. Mukaan on otettava koko rakennustekniikka.”

Mitä pidit teollisuuden ja tukkujen järjestöfuusiosta?

”Minusta se oli vasta alkuaskel laajempaan yhteistyöhön. Tervetuloa mukaan myös muut tuotepohjaiset toimijat ja asennusala, jonka työmarkkinaosapuolena olo tuo toki lisähaastetta.”

Oletko vielä tate-aktiivi. Miten toteutat tätä nykypäivänä?

”Vaikka olen eläkelöitynyt, pyrin päivittäin seuraamaan mitä tapahtuu niin yritys- kuin tuotemaailmassakin.”

Mitä haluaisit sanoa lukijoillemme?

”Olkaamme ylpeitä osaamisestamme ja hyödyntäkäämme uudet innovaatiot.”

Pro LVI-mitali myönnetään henkilölle tai yhdistykselle, joka yhteisen käsityksen mukaisesti on aikaa ja vaivaa säästämättä työskennellyt LVI-alan parhaaksi. Mitalin myöntää Talotekninen teollisuus ja kauppa Talteka ry ja sitä on jaettu vuodesta 1985.

Aiemmat Pro LVI-palkitut:

2018 Henri Juva, hallituksen jäsen, Quattro Mikenti Group

2017 Gunilla Laiho, myyntijohtaja, Rettig Lämpö Oy

2016 Heikki Laiho, hallituksen pj, Heikki Laiho Oy

2015 Esko Mäntyniemi, Country Manager, IDO Kylpyhuone Oy

2014 Jyri Luomakoski, toimitusjohtaja, Uponor Oyj

(vuonna 2013 palkintoa ei jaettu)

2012 Helena Säteri, ylijohtaja, ympäristöministeriö

2011 Pekka Kuusniemi, toimitusjohtaja, Oras Oy

2010 Olle Grönlund, toimitusjohtaja, Putkiyhtymä Oy

2009 Kimmo Kedonpää, toimitusjohtaja, Pipelife Finland Oy

2008 Mika Halttunen, toimitusjohtaja, Halton Oy

Aiempien vuosien mitalistit 12.12.2019 Katajanokan Kasinolla. Kuva: Piritta Porthan

Jätä kommentti

*

*