Pornaisiin 13 metriä korkea hiekka-akku – Väliaineena Tulikiven sivuvirtakiveä

Polar Night Energy ja Loviisan Lämpö ovat sopineet lämpöenergiavaraston rakentamisesta.

Kuva: Polarnigh

Uusi yhden megawatin hiekka-akku rakennetaan Pornaisiin Loviisan Lämmön kaukolämpöverkolle. Lämpöenergiavaraston väliaineena käytetään Tulikiven varaavien tulisijojen tuotannon sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta, kerrotaan Polar Night Energyn tiedotteessa.

– Loviisan Lämpö etenee kohti ilmastoystävällisempää energiantuotantoa. Hiekka-akun avulla voimme merkittävästi vähentää polttamalla tuotettua energiaa ja luopua kokonaan öljyn käyttämisestä, sanoo Loviisan Lämmön toimitusjohtaja Mikko Paajanen tiedotteessa.

Polar Night Energy ja kotimainen kaukolämpöyhtiö Loviisan Lämpö ovat sopineet teollisen mittakaavan hiekka-akun rakentamisesta Pornaisiin Loviisan Lämmön kaukolämpöverkolle. Uuden hiekka-akun teho on 1 MW ja varastointikapasiteetti 100 MWh. Se on noin kymmenkertainen vuodesta 2022 Kankaanpäässä toimineeseen hiekka-akkuun verrattuna, tiedotteessa kerrotaan.

Polar Night Energy toimittaa hiekka-akun Loviisan Lämmölle avaimet käteen -toimituksena. Hiekka-akusta tulee noin 13 metriä korkea ja 15 metriä leveä. Hiekka-akun rakentamisen ja testaamisen arvioitu kesto on noin 13 kuukautta. Projekti on saanut Business Finlandin uuden teknologian energiatukea.

Hiekka-akun tavoitteena on Pornaisten kunnan alueella toimivan kaukolämpöverkon lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja uudentyyppisen joustavan lämmöntuotantoteknologian käyttöönotto.

Investoinnin vaikutus kokonaispäästöihin on noin 160 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (t CO2e) vuodessa, mikä tarkoittaa lähes 70 prosentin päästövähennystä Pornaisten kaukolämpöverkossa. Öljystä luopumisen lisäksi hakepolttoaineen käyttö vähenee noin 60 prosenttia.

Myös Pornaisten kunta on innoissaan uudesta lämmitysmuodosta. Yksi Pornaisten kuntastrategian päämääristä on ”Kohti hiilineutraalia Pornaista”. Suuri osa kunnan omista rakennuksista on kaukolämmössä, kuten Yhtenäiskoulu, kunnantalo ja kirjasto.

– Kuntamme toivottaa tervetulleiksi kaikki kaukolämpötoiminnan päästöjä vähentävät, innovatiiviset kehityshankkeet ja verkon laajentamisen, sanoo Pornaisten kunnanjohtaja Antti Kuusela tiedotteessa.

Hiekka-akku on joustava sekä sähkö- että kaukolämpöverkon suuntaan. Hiekka-akkua ladataan sähköverkosta Polar Night Energyn kehittämän latausalgoritmin mukaan siten, että lataukseen käytettävän sähkön hinta minimoidaan ja samalla kaukolämmön tulevat lämmöntarpeet pystytään täyttämään. Lämpövaraston kapasiteetti vastaa kesäaikaan vajaan kuukauden ja talvella vajaan viikon lämmön tarvetta Pornaisissa.

– Haluamme olla mahdollistamassa uusiutuvan energian kasvua. Hiekka-akusta tehdään sen kokoinen, että sillä voi osallistua myös kaikille Fingridin reservi- ja säätösähkömarkkinoille. Hiekka-akku auttaa pitämään sähköverkkoa tasapainossa, kun tuuli- ja aurinkoenergian osuus verkossa kasvaa, sanoo Paajanen tiedotteessa.

– Tämä on iso askel hiekka-akkuteknologian skaalaamisessa, sanoo Polar Night Energyn operatiivinen johtaja Liisa Naskali tiedotteessa.

Väliaineena käytetään Tulikiven sivuvirtakiveä

Loviisan Lämmön uuden lämpöenergiavaraston väliaineena tullaan käyttämään Tulikiven tuotannon sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta.

– Yhteistyö Polar Night Energyn kanssa on mielenkiintoinen avaus uuteen liiketoimintaan, jossa hyödynnetään vuolukiven perinteisiä vahvuuksia, kuten hyviä lämmönjohto- ja varausominaisuuksia. Yhteistyö tukee Tulikiven tavoitteita raaka-aineen mahdollisimman korkeasta hyödyntämisestä, sanoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen tiedotteessa.

Hiekka-akuissa voi käyttää lämmönvarastointimateriaalina joustavasti erilaisia hiekan kaltaisia materiaaleja. Vuolukivimurske johtaa tavanomaista hiekkaa paremmin lämpöä. Polar Night Energyn ja Tulikiven tekemien tutkimusten perusteella vuolukivimurske sopii ominaisuuksiensa takia erinomaisesti käytettäväksi Loviisan Lämmön hiekka-akussa.

– Valitsemme väliaineen aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Erilaisten materiaalien tutkiminen ja testaaminen on meille tärkeää, jotta pystymme käyttämään materiaaleja, jotka ovat ominaisuuksiltaan sopivia, kustannustehokkaita ja kiertotaloutta edistäviä, sanoo Polar Night Energy Liisa Naskali ja lisää:

– Tulikivi on tunnettu ja perinteinen yritys. Heidän käyttämänsä vuolukivi on hyvin suomalainen juttu. On hienoa tehdä yhteistyötä Tulikiven kanssa.

Lue myös:

Lue lisää

Katso kaikki