Suomalainen hiekka-akkuinnovaatio voitti Tuottava Idea 2023 -kilpailun – ”Kaupunki on saanut kansainvälistä näkyvyyttä”

Kaukolämmön kaupallinen tuottaminen hiekka-akulla on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta.

Vasemmalta Tommi Eronen, Polar Night Energy oy, Pekka Passi Vatajankoski oy ja Markku Ylönen Polar Night Energy oy.

Vatajankoski oy:n ja Polar Night Energy oy:n yhteistyössä toteuttama, viime vuoden alussa käyttöönotettu hiekka-akku on kerännyt maailmanlaajuista kiinnostusta, mikä kertoo innovaation potentiaalista ja ajankohtaisuudesta. Polar Night Energy aloitti hiekka-akun teknologian kehittämisen 2010-luvulla ja perusti koelaitoksen Tampereelle. Yhdessä Vatajankosken kanssa toteutettu, yli 500-asteiseksi lämmitettävä kaupallinen hiekka-akku on innovaation uusin askel, kerrotaan tiedotteessa.

– Hiekka-akkua lämmitetään halvalla tuuli- ja aurinkosähköllä. Sen lämmitysteho riittää noin 150 omakotitalon päivittäiseen lämmittämiseen, sanoo Polar Night Energyn projektipäällikkö Liisa Naskali tiedotteessa.

Hiekka-akun menestys on näkynyt noin 12 500 asukkaan kaupungissa. Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpään mukaan Kankaanpää on saanut näkyvyyttä sellaisilla palstoilla, johon kaupunki ei yksinään pystyisi.

– Vatajankosken ja Polar Night Energyn ideointi hiekka-akusta levisi maailmalle kulovalkean tavoin. BBC:n kuvausryhmä haastatteli yhtiön johtoa, minkä jälkeen kaupungissa vieraili useampi ulkomaalainen toimittaja. Kaupunki sai näkyvyyttä, jota tuskin olisimme edes pystyneet rahallakaan ostamaan. Kankaanpää haluaa toimia resurssiviisaasti, rohkeasti ja ratkaisukeskeisesti. Vatajankosken pääomistajana Kankaanpää toimii ikään kuin kokeilualustana tulevaisuuden ratkaisuille, joita voidaan hyödyntää muissakin kaupungeissa, kertoo Mika Hatanpää tiedotteessa.

Kilpailun tuomaristo arvosti hiekka-akun positiivista yhteiskunnallista vaikutusta Suomessa ja globaalisti. Innovaatiossa yhdistyvät vastuullisuus, innovatiivisuus, yritysyhteistyö, teknologia ja ajankohtaisuus erityisesti energiantuotannon ja jakelun näkökulmasta. Innovaatio mahdollistaa uusiutuvan energian säilömisen tehokkaasti ja ekologisesti sekä sen hyödyntämisen kaupallisessa käytössä.  Sillä on kansainvälinen markkina ja kysyntää – vastuullisuus, resurssitehokkuus ja ympäristönäkökulmat korostuvat nyt ja tulevaisuudessa, tiedotteessa kerrotaan.

Lue lisää

Katso kaikki