Pohjoismaiden suurin akku tukemaan sähköverkon vakautta

Pohjoismaiden tähän mennessä suurin akku asennetaan Fortumin Forshuvudin vesivoimalaitokseen, joka sijaitsee Daljoessa Ruotsissa.

Akkujärjestelmän teho on 5MW ja varastointikapasiteetti on 6,2 megawattituntia. Järjestelmän kokonaiskustannus on kolme miljoonaa euroa.

”Akkuja ajatellaan käytettävän useimmiten energian varastointiin. Nyt kokeilemme kuitenkin akun yhdistämistä vesivoimalaan sillä ajatuksella, että parannamme vesivoimalan kykyä toimia pohjoismaisen sähköverkon säätövoimana”, sanoo Fortumin vesivoimalaitosten omaisuudenhallinnasta vastaava johtaja Martin Lindström.

Ruotsin tavoitteena on siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiaan vuoteen 2040 mennessä. Tuuli- ja aurinkoenergian tuotanto vaihtelee sään mukaan, joten sähköverkon on oltava entistä joustavampi. Verkon oikean taajuuden ylläpitäminen on välttämätöntä sähköjärjestelmän toiminnan kannalta.

Monet voimalaitokset tuottavat lisätehoa tai vähentävät tehoa, jotta verkon taajuus pysyy 50 hertsissä. Tasapainotusta voidaan tarvita jopa muutamassa sekunnissa. Forshuvudin voimalaitos lataa akun uusiutuvalla vesivoimalla, ja akku säätelee tasapainotusta nopeasti.

 

Lue lisää

Katso kaikki