Pientuottajien energiaa yhä enemmän Helsingin sähköverkossa

Pientuottajien lukumäärä Helsingin sähköverkossa on tuplaantunut vuosittain jo usean vuoden ajan. Pääkaupungissa pientuotannosta ei peritä siirtomaksuja.

Helsingin sähköverkossa liikkuu yhä enemmän pientuottajien tuottamaa uusiutuvaa energiaa. Pääkaupungissa pientuotannosta ei peritä siirtomaksuja.

Pientuottajien lukumäärä Helsingin sähköverkossa on tuplaantunut vuosittain jo usean vuoden ajan. Tällä hetkellä Helsingissä on jo lähes sata sähkön pientuottajaa, jotka tuottavat aurinkoisena kesäpäivänä puhdasta aurinkoenergiaa yhteensä 1 700 kW:n teholla. Pientuotannon osuus Helsingin kokonaiskulutuksesta on vielä pieni, alle puoli prosenttia kesäpäivän kulutuksesta, mutta sen osuus kasvaa koko ajan.

Pientuotantolaitteistojen koko Helsingissä vaihtelee paljon.  Helsingin Kivikossa sijaitseva suurin aurinkovoimala puolestaan on kooltaan 850 kW. Suurin osa aurinkovoimaloista asennetaan toistaiseksi omakotitaloihin. Laitteistojen koko on keskimäärin 4 – 5 kW, joka vastaa noin 15 – 20 aurinkopaneelia. Tällä määrällä voidaan kattaa jopa neljännes sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Aurinkopaneelien tuottama sähkö pienentää kiinteistön verkosta ottaman sähkön osuutta, jolloin asiakas välttyy tuotetun sähkön osalta siirtomaksuilta ja sähköverolta.

Helsingissä pientuotannon lisäämistä on kannustettu alusta alkaen. Pientuottajan ei tarvitse maksaa siirtomaksuja verkkoon tuotetusta sähköstä.

”Pientuotanto lisääntyy jatkuvasti, ja kyselyitä tulee meille viikoittain. Verkkoyhtiön näkökulmasta tärkeintä on, että asiakkaat muistavat ilmoittaa uusista aurinkopaneeleista. Ilmoitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, ja liittymäpalvelumme auttaa tarvittaessa”, kertoo Helen Sähköverkon liittymäpalvelupäällikkö Mikko Korhonen.

Lue lisää

Katso kaikki