Perinteinen putkiremontti kahdessa viikossa

Fira Palvelut käynnistää pääkaupunkiseudulla putkiremontin, jonka on tarkoitus valmistua kahdessa viikossa. Kyseessä on tiettävästi toteutuessaan suomenennätys. Roihuvuoren Satumaanpolulla olevan kerrostalon putkiremontti on mahdollinen ennätysvauhdissa entistä paremman suunnittelun avulla. Fira Palvelut uskoo, että putkiremontteihin kuluvaa aikaa on mahdollista lyhentää merkittävästi.

Remontti toteutetaan niin kutsuttua perinteistä putkiremonttimenetelmää käyttäen, eli siinä ei käytetä esimerkiksi putkien sukitusta. Ajansäästö tulee aiempaa tehokkaammasta työn organisoinnista.

”Olemme jo pidempään tutkineet, miten voisimme nopeuttaa putkiremontteja. Asentamalla riistakamerat työmaallemme, totesimme saneerattavien kylpyhuoneiden olevan tyhjillään 80 prosenttia remonttiajasta. Kun tätä hukka-aikaa pystytään lyhentämään, lyhennetään myös remonttiin kuluvaa aikaa”, kertoo Fira Palveluiden toimitusjohtaja Sami Kokkonen.

Fira Palvelut on selvittänyt putkiremontteihin liittyvää hukka-aikaa ja kehittänyt sen pohjalta Fira Ketterä -palvelukonseptin. Sen avulla Fira pystyy nopeuttamaan remonttien läpimenoaikoja nykyisestä alalla yleisessä käytössä olevasta kolmesta kuukaudesta 6–8 viikkoon, tietyissä tapauksissa jopa kahteen viikkoon.

Nopeamman putkiremontin avainasioita ovat huolellinen ennakkosuunnittelu ja yhteistyö eri osapuolien välillä: sekä taloyhtiön asukkaiden, että hankkeessa mukana olevien ammattilaistahojen kanssa.

Fira Palveluiden mukaan kyse ei ole nopeammasta työnteosta vaan turhan odottelun poistamisesta ja työvaiheiden samanaikaisesta toteutuksesta. Ongelmana ei ole ollut se, että työmailla tehtäisiin töitä hitaasti, vaan johtamisessa ja organisoinnissa.

Työnjohdon organisointia kehittämällä ja remontoinnin ennakkosuunnitteluun panostamalla saadaan remontteja nopeutettua, Firalla uskotaan. Nopeamman läpimenoajan johdosta remonttikustannukset ovat jopa 10–20 prosenttia tavallista pienemmät.

”Satumaanpolun kohde on pilottiprojekti, eikä kaikkia remonttikohteita pystytä tekemään yhtä nopeasti. Saneerauksissa voi aina tulla myös yllätyksiä, jotka viivästyttävät aikataulua. Tehostamisen varaa suomalaisissa putkiremonteissa kuitenkin selvästi on”, Kokkonen sanoo.

Fira Palvelut on toteuttanut kahden viikon putkiremontin jo kerran, mutta kyseessä oli silloin huomattavasti pienempi kerrostalokohde Nurmijärvellä.

 

Taloyhtiö toivoi nopeutta

Satumaanpolku 5 on vuonna 1955 rakennettu kerrostalo, jossa on 19 asuntoa. Talo on hyvin tyypillinen oman aikakautensa rakennus, joka sopi nopeaan putkiremonttiin hyvin. Saneerauksen materiaalivalinnat on tehty nopeus mielessä ja putkireittejä on suunniteltu tarkkaan jo etukäteen.

”Tekniset valinnat on tehty nopean remontin mukaan, mutta asukkaat ovat vaikuttaneet remonttiin tavallista enemmän. Jokaiseen asuntoon on tehty kylpyhuone juuri asukkaan toiveiden mukaan. Asukkaiden mukanaolo suunnittelussa onkin ollut suuri apu”, Kokkonen sanoo.

Taloyhtiössä remontti haluttiin hoitaa mahdollisimman pienillä asumishaitoilla, joten kahden viikon putkiremontti sopi asukkaille erittäin hyvin.

”Putkiremontista on aina asukkaille riesaa ja meidän toive oli päästä mahdollisimman vähällä. Halusimme mahdollisimman nopean putkiremontin, laadusta tinkimättä. Sitoutuminen yhteiseen tavoitteeseen ja yhdessä tehdyt huolelliset ennakkovalmistelut varmistivat, että omasta kotoa evakossa tarvitsi olla vain lyhyt aika”, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Jauhiainen.

Taloyhtiö halusi myös toteuttaa saneerauksen allianssimallilla, jolloin hankkeen osapuolet vastaavat yhdessä projektiin liittyvistä riskeistä ja samalla myös hyötyvät yhdessä onnistumisesta. Asukkaat ovatkin osallistuneet saneerauksen suunnitteluun tavallista aktiivisemmin.

”Keskeistä työn onnistumiselle on suunnittelijan ja toteuttajan välinen yhteistyö, joka normaalissa hankkeessa pitää sisällään liian monta epäjatkuvuuskohtaa. Aina ei voi oikeastaan edes puhua yhteistyöstä, vaan vain peräkkäisistä työvaiheista”, Jauhiainen sanoo.

Taloyhtiön lisäksi allianssissa on mukana suunnitteluohjauksesta ja toteutuksesta vastannut Fira Palvelut, saneerauksen suunnittelija Vahanen, putkitöistä vastannut LVI Star ja Sähköurakointi Aho Oy. Lisäksi mukana allianssihankkeen johtoryhmässä on myös kiinteistön isännöinnistä vastaava Vuo-Kiinteistöpalvelut.

Kommentit

  Jukka
  10.11.2016 08:36

  Ei mitään puhetta asbestista ja sen poistamiseen kuluvasta ajasta suojauksineen. Tekeekö Fira poiston ja onko sillä luvat siihen? Entä tuon ajan kylpyhuoneiden lattioiden kuumapiki?

  MadMax
  10.11.2016 13:32

  Vanhat vedeneristeet ja kosteusvauriot lattioissa ja muissa rakenteissa.. Eipä puhuta siitäkään. Ei putkiremontti itsessään kauaa kestä vaan kaikki se muu mitä tulee työn edetessä vastaan ja johon suunnittelullakaan ei voi oikein varautua, kun sitä ei ennalta tiedetä. Tai sitten suunnittelusta tulee kohtuuttoman kallis ja työt katsotaan remontin edistyessä..

  jasu
  04.12.2021 19:59

  "...mitä tulee työn edetessä vastaan ja johon suunnittelullakaan ei voi oikein varautua, kun sitä ei ennalta tiedetä."
  Se on tiedettävä. Pitää ensin tutkia perinpohjaisesti, jonka pohjalta suunnitellaan työn toteuttaminen perinpohjaisesti etukäteen niin, ettei ole yllätyksiä.

  jasu
  04.12.2021 20:01

  "tai sitten suunnittelusta tulee kohtuuttoman kallis.."
  luulisi, että se se vasta olisikin kohtuuttoman kallista, että työukkoja ja akkoja pidetään työmaalla kolme kuukautta, kun voisi pitää vain kaksi viikkoa. ei tarvisi aina juosta hakemassa maailman halvinta työvoimaa toiselta puolen maapalloa, jota pitää sitten kuukausikaupalla, kun asiat olisi hyvin suunniteltu..

Jätä kommentti

*

*