Paukkupakkanen jäädyttää putkistoja

Putkirikko on etenkin vanhoissa pientaloissa yllättävänkin yleinen vahinko.

Ongelmat voivat Keskuskauppakamarin hyväksymä HTT-tarkastaja Arto Krootilan mukaan alkaa jo kymmenenkin pakkasasteen tietämillä, jos talovesijohto on routarajan yläpuolella liian lähellä maanpintaa ja huonosti eristetty. Yleisemmin jäätymiset alkavat parissakymmenessä pakkasasteessa.

“Kun pakkanen pääsee johonkin kohtaan vesijohtoa, muodostuu siihen jäätulppa. Veden jäätyessä sen tilavuus kasvaa noin 9 prosenttia. Laajeneva jää murtaa putken ja kun sään lämmetessä jää sulaa, vesivuoto paljastuu. Vaaravyöhykkeessä ovat metalliputket, jotka eivät jousta jäätulpan paisuessa”, Krootila kertoo.

Krootilan mukaan talven putkivaurioita voi pyrkiä ehkäisemään jo kesällä. Jos vesijohto on liian pinnassa, sen voi kaivaa jo kesällä esiin ja lämpöeristää paremmin. Tarpeeksi paksuun putkeen voi myös asennuttaa sisäpuolelle kaapelin, joka pitää putken sulana.Vielä talvellakaan ei ole kuitenkaan myöhäistä.

“Jäätymiselle alttiin putken kohdalle voi kasata lunta, koska tallaamaton lumi eristää myös jonkin verran lämpöä. Viimeisenä keinona voi juoksuttaa vettä hanasta, jotta talovesijohdossa vesi liikkuu. Veden juoksutus on kuitenkin äärimmäinen ja tilapäinen hätäkeino.”

Jos vesijohto on jo ehtinyt jäätyä, sulatus on tehtävä varovasti. Vaarana on, että sulatusvaiheessa tulee halkaisseeksi vielä ehjänä pysynyttä putkea.

“Halvemmaksi tulee usein palkata putkiliike sulatuskoneineen apuun kuin korjauttaa sulatusyrityksen seurauksena haljennut vesijohto maan sisältä.”

Lue lisää

Katso kaikki