Parocin passiivitalossa ei ole lämmitysjärjestelmää

Suomen ensimmäinen VTT:n passiivitalokonseptin mukainen pientalo valmistuu Vantaan Tikkurilaan. Eristerapatun, 187-neliöisen betonielementtitalon lämmitysenergiantarve on vuodessa vain 18 kWh/m2, mikä on keskimääräistä passiivitaloakin alhaisempi.
Talo lämpiää ilman erillistä lämmitysjärjestelmää, joten investointikustannuksissa säästetään lämmitysjärjestelmän hinta. Lisäksi säästöä on arvioitu kertyvän lämmitysenergiakuluissa n. 70 – 80 prosenttia Suomen rakentamismääräysten mukaisiin normitaloihin verrattuna. Talo lämpenee pääosin mm. ihmisistä, kodin laitteista ja valaistuksesta syntyvällä hukkaenergialla, joka otetaan talteen ilmanvaihtokoneella. Energian nykyhinnoilla Parocin passiivitalon vuotuinen lämmitysenergialasku on n. 350 euroa.
Energiatehokkuutta tavoitellaan vaipan rakenteella, eristävyydellä ja tiiviydellä sekä hallitulla ilmanvaihdolla ja lämmön talteenotolla. Vallox Oy toimittaa kohteeseen matalaenergiailmanvaihtokoneen, jonka vuosihyötysuhde on jopa 65 prosenttia Helsingin seudulla. Koneessa on elektronisesti säädettävä, hiilidioksidipitoisuuden ja suhteellisen kosteuden mukaan toimiva automaattinen ilmanvaihdon säätö.
Talossa on energiatehokkaat ikkunat, joissa on erikoiskarmit. Myös ovet ovat tavallisia energiatehokkaampia. Talon ilmastointia, valaistusta ja lämmitystä ohjataan taloautomaatiojärjestelmällä.

Paroc Passiivitalon arvioidaan valmistuvan vuoden 2009 alkupuolella. Siitä alkaen VTT tulee mittaamaan talon energiankulutusta kuuden vuoden ajan.

Lue lisää

Katso kaikki