Pääkirjoitus: Suomi onnistui täydellisesti kotikisoissaan!

Oman alamme maailmanmestaruuskisat, eli World Skills 2005 -tapahtuma onnistui yli odotusten. Suomeen tuli kaikkiaan kahdeksan mitalia, 4 kultaa, 1 hopea ja 3 pronssia. Näiden lisäksi suomalaiset saavuttivat vielä 17 diplomisijoitusta, mikä käytännössä sekin tarkoittaa erinomaista suoritusta vaativissa ja haastavissa kilpailuolosuhteissa. Onnittelut voittajille!

Ennenkaikkea haluaisin kiittää kaikkia suomalaisia kilpailijoita ja järjestelijöitä. En muista maailmanmestaruuskisoja, joissa näin hyvin olisi pärjätty, ja vielä kotikisoissa, joissa paine onnistuneen suorituksen aikaansaamiseen on kova, vaikka toki tukijoukotkin löytyvät läheltä. Jo maailmanmestaruuskisoihin osallistuminen on kova suoritus ja saavutus. Harvassa lajissa joutuu vieläpä usean päivän piinaan aivan arvostelijoiden ja yleisön silmien edessä. �?ärimmäisen kova suoritus nuorilta naisilta ja miehiltä.

Kevään viimeisessä lehdessämme on perinteiseen tapaan myös alaa luotaava yrityskatsaus. Emme ole tarkastelleet juurikaan yritysten tuloksia tai voittoja, vaan ainoastaan liikevaihtoa, sen kehitystä sekä henkilöstömääriä. Jo nämäkin luvut sisältävät paljon informaatiota ja antavat kuvan yritysten kehityksestä ja osaltaan myös menestyksestä. Harvoin olen nostanut yksittäistä yritystä esille tässä yhteydessä, mutta nyt täytyy kyllä yksi mainita, ja se on YIT Oyj.

YIT:n kasvu ja siirtyminen muutamassa vuodessa lähes puhtaasta rakennusyrityksestä monialatoimijaksi palvelusektorille ja vahvaksi peluriksi myös talotekniikan urakoinnin ylivoimaiseen kärkeen, hakee vertaistaan. Kyllähän jokainen voi kasvattaa yritystään yrityskaupoilla, mutta kun kasvu on ollut ABB Installaatioiden ostonkin jälkeen huimaa, on vertailupohjaa haettava ihan muulta sektorilta. Lähinnä tulee mieleen Nokia tai Microsoft menneiltä vuosilta. Kasvu on vaatinut sekä viisautta, rohkeutta että näkemystä. Tämä on huomioitu rajulla kurssinousulla pörssissäkin.

Seuraavakin komeetta on näköpiirissä. Oma veikkaukseni on Uponor Oyj. Yhtiön pörssikurssi on Jan Långin johtamassa yrityksessä noussut voimakkaasti viime vuosina, mutta kun Saksassa vaihtuu hallitus ja dollarin arvo nousee lähtötasolleen suhteessa euroon, vuolee Uponor kultaa. Talotekniikan kärkiyritys on iskukykyinen ja iskukunnossa. Heidän ei enää tarvitse kuin odottaa.

P.S. Hyvää kesälomaa kaikille!

Heikki Heikkonen, päätoimittaja

Lue lisää

Katso kaikki