Nuohousalan Keskusliitolle erityistunnustus

Nuohousalan Keskusliitto jäsenineen sai erityistunnustuksen ansiokkaasta toiminnasta mustahiilipäästöjen vähentämiseksi.

Nuohousalan Keskusliitto jäsenineen sai erityistunnustuksen ansiokkaasta toiminnasta mustahiilipäästöjen vähentämiseksi.

Arktinen alue lämpenee yli kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Keskeinen syy tähän on musta hiili. Se on hienoa nokipölyä, jonka pienhiukkaset lämmittävät ilmakehää ja imevät auringonvaloa nopeuttaen jään sulamista. Climate Leadership Coalition (CLC), Nuohousalan Keskusliitto ry, Sitra, Suomen Ympäristökeskus ja Bioenergia ovat käynnistäneet Lumi valkeaksi, ilma puhtaaksi –kilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja mustan hiilen päästöjen vähentämiseksi.

Mustan hiilen päästöjä päätyy ilmaan kotitalouksien puun ja muun biomassan sekä hiilen poltosta, tieliikenteestä, työkoneista, teollisuudesta, energialaitoksista öljykenttien ylijäämäöljyn ja –kaasun polttamisesta.

Lumi valkeaksi, ilma puhtaaksi -kampanja käynnistyi vuodenvaihteessa 2018-2019. Innovaatiokilpailun tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, miten suuri vaikutus mustalla hiilellä on ilmastonmuutoksen kiihdyttämiselle sekä etsiä ratkaisuja kansainvälisesti päästöjen vähentämiseksi teollisuudessa ja kotitalouksissa.

Nuohousalan keskusliitto jäsenineen sai kunniamaininnan ansiokkaasta toiminnasta Arktisen neuvoston ministerikokouksen iltavastaanotolla Rovaniemellä toukokuun 6. päivänä. Vieraillessaan kodeissa nuohoojat opastavat asukkaita käyttämään tulisijoja ja lämmityskattiloita tavalla, joka minimoi mustan hiilen päästöt mutta maksimoi energiatehokkuuden.

Nuohoojat jakoivat asukkaille myös Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran tuottamaa ilmastotietopakettia oppaaksi puunpolttoa varten. Inspiraatio hankkeeseen saatiin salolaiselta nuohooja Jari Takaselta.

Kunniamaininta otetaan Nuohousalan Keskusliitossa ylpeydellä vastaan. Huomiointi tällä tasolla osoittaa, kuinka valtava merkitys nuohoojan antamalla opastuksella ja neuvonnalla kotitalouksissa on ympäri maailmaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Jokainen asiakaskäynti on merkittävä tilaisuus vaikuttaa.

”Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitokset Climate Leadership Coalitionille ja muille järjestäjille aloitteesta. Toivon, että se saa monia seuraajia Suomessa ja kansainvälisesti”, kiitteli ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka palkintoseremoniassa.

Tilaisuuden avauspuheenvuoron piti ulkoministeri Timo Soini. Paikalla oli myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin luottomies ja entinen CIA-pomo, ulkoministeri Mike Pompeo.

Tulisijojen valmistus ja pienpoltto -kategorian voittajaksi valittiin Nunnauuni Kultainen tuli -kaasutuspalomenetelmästään, jossa puu palaa hyvin korkeassa lämpötilassa ja kaasuuntuu tasaisesti. Palaminen tehostuu ja päästöt vähenevät.

Teollisuuskategorian voittajat olivat Neste ja Wärtsilä. Wärtsilän ratkaisu öljyn porauksen ja tuotannon kaasunpolton päästöjen vähentämiseksi on  Flare gas ignition, joka poistaa tarpeen käyttää pilottiliekkiä ja Flare gas recovery mahdollistaa öljyntuotannon sivuvirtana syntyvien kaasujen käytön energiantuotannossa. Lisäksi Wärtsilä on kehittänyt ratkaisuja huonolaatuisten sivuvirtojen muuttamiseen maakaasuksi.

Neste on kehittänyt useita uusiutuvia polttoaineita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yksi uusimmista on Neste MY Jet Fuel, uusiutuva lentopolttoaine, joka valmistetaan 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista.

 

Kilpailun tuomaristo:

 

Mikael Hildén (tuomariston puheenjohtaja, Suomen ympäristökeskus SYKE)

Jouni Keronen (Climate Leadership Coalition CLC)

Kaarle Kupiainen (Ympäristöministeriö)

Hannu Murtokare(Nuohousalan Keskusliitto)

Helena Sarén (Business Finland)

Mika Sulkinoja (Sitra)

Hannes Tuohiniitty (Bioenergia ry)

Lue lisää

Katso kaikki