Naiset palelevat, miehet käyttävät termostatteja – onko tuotekehitysosasto hereillä?

VTT:n tutkijan Sami Karjalaisen mukaan naiset ovat kriittisempiä sisälämpötilaa kohtaan, mutta miehet käyttävät termostaatteja naisia useammin. Karjalainen selvitti haastattelututkimuksella suomalaisten tyytyväisyyttä kodin ja toimiston lämpötilaan ja sen säätömahdollisuuksiin.

Naisten mielestä sisällä on useammin liian kylmä tai kuuma. Yleensä naiset haluavat oleskella lämpimämmässä, mutta kärsivät myös kesähelteistä miehiä enemmän. Naiset ovat miehiä tyytymättömämpiä myös siihen, kuinka he voivat vaikuttaa sisälämpötilaan. Ainakaan kodeissa se ei ole mikään ihme, sillä siellä termostaattia vääntelee pääasiassa mies. Tutkimuksen luulisi olevan mannaa tuotekehityksestä ja muotoilusta vastaaville: markkinoilla on siis paljon tyytymättömiä asiakkaita, jotka vain odottavat, että joku tarjoaa entistä helpompaa käytettävyyttä ja olosuhteiden
hallintaa.

Karjalaisen tekemään puhelinhaastatteluun vastasi yli 3000 henkilöä. Tutkimukseen kuului myös testejä, joissa koehenkilöt säätivät sisälämpötilaa mieltymystensä mukaan. Tutkimus liittyy Karjalaisen tekeillä olevaan väitöstyöhön, jossa kehitetään sisälämpötilan hallintaan soveltuvia helppokäyttöisiä käyttöliittymiä, jotka parantavat viihtyisyyttä ja toimistotyön tuottavuutta.

http://www.otaniemi.fi/main.site?action=news/view&id=387&ngid=2

Lue lisää

Katso kaikki