Monopaneelit voittivat vertailussa polypaneelit

Yksikidepiikenno- eli monopaneelit ovat tehokkuudeltaan monikidepiikenno- eli polypaneeleja tehokkaampia. Näin paljastaa Solar Finland Oy:n testikentän pitkäaikaisseuranta.

Talotekniikka-lehti        

Aurinkoenergiayhtiö Solar Finland Oy:n testikentän uudet tulokset osoittavat, että monopaneelien tuottavuus on parempi kuin polypaneelien.

− Polypaneelien etuna on pidetty niiden kykyä vastaanottaa valon säteitä eri suunnista. Sen vuoksi niitä on suosittu paikoissa, joissa paneeleita ei saada asennettua optimaaliseen kulmaan tai ilmansuuntaan. Vuoden 2020 kuukausivertailumme mono- ja polypaneelien välillä kuitenkin osoittaa, että monopaneelit ovat tuottavuudeltaan kuluttajille järkevin valinta, Solar Finlandin toimitusjohtaja Esa Areva sanoo tiedotteessa.

Vertailussa olleiden samantehoisten mono- ja polypaneelien wattipiikit koko vuoden tuotoille olivat monopaneelien osalta 1,280 kWp ja polypaneelien osalta 1,274 kWp. Koko vuoden wattipiikkien kuukausivertailussa monopaneelit voittivat polypaneelit seitsemänä kuukautena.

Aurinkopaneelissa käytetty yksikidepii mahdollistaa sen, että elektronit liikkuvat kennoissa vapaasti. Tämän seurauksena monokennot ovat tehokkaampia kuin polykennot, joissa elektronien liikkuvuus on rajattu, joten samankokoinen monopaneeli on siis polypaneelia tehokkaampi. Yhtiön omassa aurinkopaneelissa käytetty uuden teknologian paneelilasi lisäksi ohjaa valon säteitä tarkemmin kennoihin, jolloin paneelit tuottavat hyvin myös vaihtelevissa sääolosuhteissa.

− Vaikka monopaneelit ovat hieman kalliimpia, kuluttaja voittaa, koska tehokkaampia monopaneeleita tarvitaan vähemmän. Tämä säästää asennuspinta-alaa sekä tietysti asennuskustannuksia. Aurinkosähköjärjestelmän elinkaari on 20–30 vuotta.

Lue lisää

Katso kaikki