Monitoimitalo Utsjoelle

Utsjoen kunta ja rakennusliike Lehto Group ovat allekirjoittaneet noin 4,0 miljoonan euron arvoisen sopimuksen monitoimitalo-hankkeesta, johon kuuluvat T-mallinen koulu, päiväkoti sekä monitoimitiloja.

Yhteensä huoneistoalaa on valmistuvassa kohteessa noin 1700 neliömetriä ja se käsittää tilat noin 70–90 lapselle aina varhaiskasvatuksen parista lukiolaisiin asti. Rakennus toteutetaan yhteen kerrokseen. Rakennustyö pääsee käyntiin kesäkuussa ja kohde valmistuu kesällä 2020.

”Meille tärkeitä kilpailutuksessa olivat laatu- ja hintakriteerit sekä referenssit julkisesta rakentamisesta tietyssä kokoluokassa. Tätä kautta päädyimme yhteistyöhön Lehdon kanssa”, kertoo rakennustarkastaja Markku Porsanger Utsjoen kunnasta.

Kunta turvaa budjetin urakkamallin valinnalla

Utsjoen kunta valitsi perinteisen urakkamallin sijasta niin sanotun S&R eli suunnittele ja rakenna -mallin.

”Perinteisessä urakkamallissa kunta jää helposti hinnan armoille ja on vaikeuksissa jo projektin alkumetreillä. Kyllä pienen kunnan prioriteettina on turvata talous niin, ettei budjetti veny. Samalla S&R- mallissa pystytään molempien osapuolien näkemykset sovittamaan yhteen jo suunnitteluvaiheessa”, kertoo Porsanger.

”Tämä urakkamalli oli erittäin viisas päätös kunnalta. Kun suunnittelu ja toteutus yhdistetään saman tekijän käsiin, pysyvät sekä budjetit että aikataulut paremmin käsissä”, toteaa asiakkuuspäällikkö Jukka Vuokila rakennusliike Lehto Groupista.

”Tämä perustuu muun muassa siihen tosiasiaan, että jopa 80 % rakentamisen kustannuksista syntyy jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä kustannuksiin ei voi vaikuttaa enää kovin paljon työmaalla.”

Projekti tuo työtä pohjoiseen

Lehto rakentaa kouluja ympäri Suomen, ja Utsjoen kohde on tällä hetkellä yhtiön pohjoisin hanke. Se tuo mukanaan Utsjoelle myös työtä.

”Hankkeen toteutumisen kannalta oleellisessa roolissa on myös paikallisen työvoiman käyttö, vaikka Lehto hyödyntääkin rakentamisessaan mahdollisuuksien mukaan myös kotimaisilla tehtailla tehtyjä, valmiita elementtejä ja moduuleja. Työtä tarjoutuu ehkä noin 10–20 hengelle, määrä tarkentuu suunnitelmien edetessä, kertoo Vuokila.

Lue lisää

Katso kaikki