Menestystä Helsinkiin ja Espooseen Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa

Trimble (NASDAQ; TRMB) julkisti Tekla Global Building Information Modeling (BIM) Awards -kilpailun voittajat.

Trimble (NASDAQ; TRMB) julkisti Tekla Global Building Information Modeling (BIM) Awards -kilpailun voittajat.

Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa palkitaan maailman vaikuttavimmat tietomallipohjaiset rakennushankkeet, joissa käytetään Tekla-ohjelmistoja. Vuoden 2020 parhaaksi projektiksi valittiin Norjassa sijaitseva Randselvan silta, joka on pisimmän tietomallipohjaisesti ja ilman piirustuksia suunnitellun ja rakennetun sillan maineessa. Projekti havainnollistaa hyvin Trimblen teknologisten ratkaisujen tuomaa etua rakentamiseen.

Vuonna 1999 aloitettu kilpailu on tarkoitettu projekteille, jotka laajentavat rakennesuunnittelun ja rakennustietojen mallinnuksen käyttöalueita innovatiivisella tavalla. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 36 maasta yli 135 projektia, jotka olivat paikallisten Tekla BIM Awards 2019 ja 2020 -kilpailujen voittajia.

Alan asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi maailmanlaajuisen kilpailun voittajat. Tuomaristoon kuuluivat Burcu Akinci, Carnegie Mellon yliopiston rakennus- ja ympäristötekniikan professori ja tutkimuksen apulaisdekaani; Anders Carlén, Ruotsin rakennus- ja kiinteistöalan päälehtien, Byggindustrinin ja Fastighetsnytten, päätoimittaja; Aarni Heiskanen, rakentamisen innovaatioagentti, arkkitehti, konsultti ja liiketoimintaohjelmistojen kehittäjä; ja Michael Evans, alan veteraani ja Trimblen segmentin (Detailing and Fabrication) johtaja.

Raati arvioi projektit kiinnittäen huomiota yhteistyöhön, toteutukseen, innovatiivisuuteen ja rakennettavuuteen.

– Voittajaprojekteissa yhdistyy täydellisesti teknologian hyödyntäminen uraauurtavilla tavoilla ja rohkeus rikkoa rajoja fiksumman ja tehokkaamman suunnittelu- ja rakentamisprosessin saavuttamiseksi, sanoo Heiskanen.

– Erityisesti Randselvan silta näyttää parametrisen mallintamisen, tiimien välisen yhteistyön, luovuuden ja tietomallinnusteknologian tuomat hyödyt tehokkuuteen ja rakennesuunnitteluun erittäin monimutkaisissa ja valtavissa projekteissa.

 

Best Industrial Project

Blominmäen jätevedenpuhdistamo – Suomi
HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, YIT Oyj, AFRY Finland Oy, FCG Finnish Consulting Group Oy, A-Insinöörit Oy

Blominmäen jätevedenpuhdistamo, yksi tehokkaimmista jätevedenpuhdistamoista Pohjoismaissa, vaati valtavan tietomäärän hallinnointia. Laitos sisältää 93 000 kuutiometriä betonia, 9 000 000 kiloa raudoitteita ja 1 500 000 kiloa terästä.

Arkkitehti-, rakenne-, sähkö-, instrumentointi-, alue- ja kallioteknisen suunnittelun tieto oli saatavilla useista järjestelmistä, joten yhteistyö ja tiedonjako eri osapuolten kesken Trimble Connectin avulla oli kriittistä hankkeen onnistumisen kannalta.

 

Best Public Project

HUS Siltasairaala – Suomi
A-Insinöörit Suunnittelu Oy, HUS Kiinteistöt Oy, SRV Rakennus Oy, Team Integrated(AW2 Arkkitehdit Oy, Brunet Saunier Architecture S.A, Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy), Peikko Finland Oy, Konsulttiryhmä Granlund-Ramboll

HUS Siltasairaala ja sädehoito-osaston laajennus muodostavat yhdessä noin 303 miljoonan euron arvoisen hankkeen, joka sisältää yli 8000 betonielementtiä ja yli 4 000 000 kiloa terästä. Tietomalleilla oli tärkeä rooli yhteistyössä, suunnittelun visualisoinnissa loppukäyttäjille sekä eri suunnittelualojen ja aliurakoitsijoiden koordinoinnissa koko suunnitteluprosessin ajan.

Tehokas tiedonhallinta on ollut välttämätöntä, kun kohteessa on yhteensä 16 eri suunnittelualaa, ja 194 osamallia. Lisätyn ja virtuaalisen todellisuuden ratkaisuja on käytetty, jotta tilaaja voi hahmottaa suunnitteluratkaisuja ja osallistua suunnitteluun. Rakennusvaiheessa tiimit jatkoivat rakennettavan tiedon jakamista ja sata työmaan työntekijää pääsi tietomalliin mobiililaitteilla joka päivä.

Lue lisää

Katso kaikki