LVI-Urakoitsijat varoittavat kapasiteettipulasta

Putkiremontteja käynnistyy pelkästään rakennusten ikärakenteesta johtuen lähitulevaisuudessa lähes 20.000:n asunnon verran vuosittain. Valtioneuvoston tänään tekemät päätökset tulevat nostamaan linjasaneerausten määrää. Samanaikaisesti jää tarvittavaa uudisasuntotuotantoa suhdannetilanteesta johtuen aloittamatta 10.000:n asunnon verran joka vuosi. Kun uudistuotanto jälleen elpyy, edessä voi olla pula putkiremontin tekijöistä, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä varoittaa.
– Monessa taloyhtiössä on valmiit suunnitelmat ja tarjoukset. Jos aloitusvalmiita hankkeita ei käynnistetä välittömästi, vuoden lopulla ja ensi vuonna kysyntä tulee ylittämään tarjonnan, Syrjälä sanoo.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana on patoutunut runsaasti korjaustarvetta. Toimeliaisuuden esteenä on ollut, että taloyhtiöt ovat viimeiseen asti vitkutelleet päätöksiä remontin käynnistämisestä. Julkisuudessa on luotu ylioptimistista kuvaa hintojen reippaasta putoamisesta. LVI-urakoitsijoiden toimitusjohtajan mukaan tähän ei ole edellytyksiä.
– Tarvikkeiden hinnat ovat raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen putoamisesta huolimatta pysyneet aiemmalla tasolla. Palkat nousevat maaliskuussa runsaat kuusi prosenttia, Syrjälä muistuttaa.
– Tällä hetkellä työ- ja asentajamäärät ovat varsin hyvässä tasapainossa. Kaikki ajoissa tilatut työt ehditään tekemään. Nyt on oikea hetki käynnistää putkiremontti. Jos toimeen tartutaan vasta pakon edessä, näköpiirissä on vaikeasti purettava suma, Syrjälä ennustaa.

Lue lisää

Katso kaikki