LVI-urakoitsijat povaavat rakentamisen tahdin jäähtymistä

LVI-urakoitsijoiden suhdannekysely antaa viitteitä siitä, että rakentamisen kova tahti on tasaantumassa.

LVI-urakoitsijoiden suhdannekysely antaa viitteitä siitä, että rakentamisen kova tahti on tasaantumassa.

Suhdannetilanne on vielä hyvä, mutta syksyä kohden vauhdin ennustetaan hidastuvan. Vastaajista 62 prosenttia arvioi uudisrakentamisen suhdannetilanteen heikkenevän tyydyttävälle tasolle syksyä kohti.
”Näyttää siltä, että asuntorakentamisen volyymi ei enää kasva. Tosin rakentaminen on keskittynyt Helsingin ympäristöön sekä muutamaan muuhun keskukseen ja erityiseen kohteeseen, muualla markkina ei ole edes kunnolla elpynyt”, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.
Aloitettavat ja käynnissä olevat kohteet tuovat kuitenkin töitä taloteknisille urakoitsijoille pitkälle ensi vuoteen. Tähän asti on koettu pulaa työnjohdosta, mutta nyt asentajistakin alkaa olla niukkuutta.

Kannattavuudessa toivomisen varaa

LVI-urakointiyritysten liikevaihto ei ole kehittynyt syksyn odotusten mukaisesti: kasvua on vain 39 prosentilla vastaajista, kun vielä syksyllä nousua arvioi 53 prosenttia. LVI-urakoinnin kannattavuus oli hyvä 36 prosentilla vastaajista. Vajaalla puolella kannattavuus on kuitenkin vain tyydyttävällä tasolla.
”Vaikka kannattavuus on lievästi paranemassa, rakentamisen suihkuvirtaus näyttää menneen talotekniikalta taloudellisesti ohi. Töitä on ollut, ja niitä on tehty, mutta talkoohengessä. Viime lamassa pudottiin kehnolle kannattavuustasolle, eikä sieltä ole ylös päästy”, Syrjälä sanoo.
Syrjälä ihmettelee, milloin raha otetaan, jos sitä ei oteta silloin, kun betonimyllyt käyvät punaisella.
”Talotekniikka tulee puolisen vuotta rakentamisen perässä. Vielä kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Nyt tekijöiden kannattaisi todella miettiä, minkälaisia töitä he ottavat tästä eteenpäin vastaan. Ottavatko he työllistämistöitä, joista ei saa katetta, vai jotain muita paremmin kannattavia töitä”, Syrjälä sanoo.

Uudisasuntotuotanto vie resursseja korjausrakentamiselta

Suhdannekyselyn perusteella vahva uudisasuntotuotanto on vähentänyt sekä tilaajien että urakoitsijoiden resursseja saneerauksiin ja erityisesti huoltoon ja pikkukorjauksiin.
LVI-urakoitsijoiden mukaan vaarana on, että kunnossapidosta laistaminen kerryttää suurempaa korjaustarvetta. Kun kiinteistö on ajettu loppuun, sitä ei aivan pienellä rahalla saada kuntoon – jos kannattaa enää yrittääkään.
Yritysten täystyöllistävä tilauskanta oli kyselyn perusteella historiallisesti pitkä, keskimäärin 4,6 kuukautta. LVI-henkilöstöstä lomautettuna oli 3,3 prosenttia, mikä käytännössä tarkoittaa täystyöllisyyttä.

Lue lisää

Katso kaikki