Kuva: LVI-TU
Erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen

LVI-asennusalan yritykset pitävät vastavalmistuneiden osaamista riittämättömänä – ”Nyt on aika huolehtia myös siitä, että koulutus vastaa nuorten odotuksiin työelämään siirtymiseksi”

LVI-asennusalan yritykset pitävät vastavalmistuneiden osaamista riittämättömänä. Yritykset toivovatkin tiiviimpää yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa ongelman ratkaisemiseksi, kirjoittaa LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry tiedotteessaan. Asia kävi ilmi LVI-TU:n jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn tuloksista.

Talotekniikka-lehti

Työvoimapulan taltuttamiseksi LVI-asennusyritykset ovat valmiita osallistumaan koulutuksen sisältöjen suunnitteluun ja ottamaan opiskelijoita työssäoppimaan. Osallistumisintoa lisää luultavasti myös se, että yritysten mielestä vastavalmistuneiden osaaminen ei ole riittävällä tasolla.

 • Yli 90 % vastaajista arvioi, että tutkinnon suorittaneiden osaaminen ei ole riittävä työelämään siirtymiseksi.
 • 70 % arvioi, että osaavan työvoiman saaminen on omalla alueella vaikeaa.
 • Alle puolet vastaajista on osallistunut alueensa koulutustarpeiden ennakointiin.
 • Työpaikkaohjaajien koulutusta ei ole tarjolla riittävästi.

Korona sai oppilaitokset varovaisiksi

Kyselyn tulokset harmittavat LVI-TU:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkistä.

– Talotekniikka-alan opetusta ja tutkintoja pidetään hyvin laadukkaina. Koulutukseen on saatu hyvin hakijoita, ja työllistyminen on ollut korkealla tasolla myös taantuman aikana. Ilmeisesti asiat ovat sujuneet turhankin hyvin ja helposti. Poikkeusolot ovat paljastaneet, että keskusteluyhteys on selvästi heikentynyt, Mäkinen sanoo tiedotteessa.

Mäkisen mukaan koronaepidemia on saanut oppilaitokset hyvin varovaisiksi. Se on näkynyt myös työssäoppimisen määrässä, vaikka työmaat ovatkin pyörineet lähes normaalisti. Useat yritykset ovat kertoneet, että opiskelijoita olisi työmaille kaivattu.

Surkuttelun sijasta uuteen nousuun

Mäkisen mukaan tuloksia ei ole syytä jäädä surkuttelemaan. LVI-alan koulutuksen laatua on ennenkin nostettu yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä. Vuosituhannen vaihteessa heikosta vetovoimasta kärsinyt ala nousi kaikkien yllätykseksi nuorten suosikiksi. Tätä selitettiin alan ammattien arvostuksen nousulla ja hyvillä työllisyysnäkymillä.

– Toivottavasti nyt käy niin, että tästä havahdutaan ja linjat aukaistaan uudelleen oppilaitosten ja yritysten välillä. Yrityksillä on hyvin selvä mielipide siitä, mitä opiskelijoiden pitäisi osata ennen työssäoppimaan tuloa ja myös siitä, mitä työpaikalla voidaan opettaa. Alan koulutuksen suosio on edelleen hyvällä tasolla ja alan työt vielä parempia. Nyt on aika huolehtia myös siitä, että koulutus vastaa nuorten odotuksiin työelämään siirtymiseksi, Mäkinen sanoo tiedotteessa.

Kommentit

  Matti Karmaa
  25.11.2021 10:01

  Tutkinnon perusteet määrittelevät opiskelija opiskelee eli mitä osaamista hän hankkii ja miten osaamistaan arvioidaan. On tärkeää, että nämä tutkinnon perusteet ovat ajantasaisia eli mitä osaamista työelämä nyt ja tulevaisuudessa tarvitsee.
  Kun opiskelija siirtyy työelämässä oppimiseen, hänelle tulee määritellä ne työtehtävät mitä hän tekee työpaikalla työpaikkaohjaajan ohjauksessa, jotta hänen osaamisensa kehittyy. Koulutussopimuksessa määritellään nämä työtehtävät. Tarkennuksilla työtehtävissä voidaan juuri kohdistaa se opiskelijan osaamisen hankkiminen oikein. Tällöin myös työpaikalla on tieto opiskelijan osaamisen tasosta.
  Olen samaa mieltä, että keskustelu ja toimet opiskelijan osaamisen hankkimisesta tehdään yhdessä oppilaitosten ja työpaikkojen välillä.

  asko auranen
  25.11.2021 19:44

  Eikös työelämässä oppiminen ole pitkälti asennustekniikan omaksumista ja piirustusten tulkintaa. Valmistajan asennus ohjeet ovat niitä, joita pitää opiskella. Asetukset ovat vielä keskeneräisiä, mutta kyllä nekin suunta antavat hyväksyttyyn asennuksen suoritukseen.
  Vanhat konkaritkin asentelee korvakuulolta, eikä kaikki mene ns. putkeen, joskus menee lakitupaankin.
  Tiedon ja taidon puute ei tulisi kohdata asennustyössä.
  Kritiikkiä odotellessa!

Jätä kommentti

*

*