Lvi-alan opiskelijakilpailun voitto Mikkeliin

Kilpailuun osallistuivat joukkueet Metropoliasta, Noviasta, SAMK:sta, TAMK:sta ja XAMK:sta.

XAMK:n opiskelijat Kalle Alatyppö (vas.), Iris Ahola, Elmo Nieminen ja Esa Kuuva ja opettaja Mika Kuusela (oik.). Kuva: Miia Manner

Voittajaksi suoriutui XAMK:n joukkue Mikkelistä: Iris Ahola, Kalle Alatyppö, Esa Kuuva ja Elmo Nieminen. Opiskelijat saivat näyttää osaamistaan isäntäyrityksen ja kilpailun tuomareina toimivien opettajien laatimissa käytännön tehtävien ja teoriatehtävien parissa sekä rakentamismääräysten hallintaan liittyvässä tehtävässä. Palkintosumma 2 500 euroa jaetaan ryhmä jäsenten kesken. Joukkue kommentoi yhteen ääneen, että kisapäivä oli hauska ja mielekäs.

– Kilpailupäivä meni nopeasti. Tehtävien vaikeusasteet olivat sopivan haastavat, Nieminen sanoo.

Opettajien laatimat teoriatehtävät käsittelevät ilmanvaihtoa, vesi- ja viemäriverkoston suunnittelua ja mitoitusta, kylmätekniikkaa sekä rakennuksen automaatiota. Määräystenhallintaa testattiin esimerkiksi energiatehokkuuteen liittyvillä kysymyksillä. Jokaiseen tehtävän ratkomiseen oli varattu 40 minuuttia aikaa.

XAMK:n ryhmä ratkomassa kylmätekniikan/jäähdytyksen tehtävää. ”Tämä oli meille helpoin osio, sillä kävimme juuri kurssin tästä aiheesta”, opiskelijat kertovat.

– Jokaiseen tehtävään piti heittäytyä täysillä ja ryhtyä heti toimeen. Paneuduimme jokaiseeen kysymykseen huolella ja teimme vielä tehtäväkokonaisuuden valmistuttua tuplatarkistuksen, jos vain aika riitti. Yksi tehtävä meni kokonaan uusiksi tarkistuksen jälkeen, kun kyseenalaistimme omat vastauksemme, kertoo Kuuva.

Tämän vuoden kilpailu oli tasainen ja voitto XAMK:n hyväksi ratkesi bonustehtävän voitolla. Kahden joukkueen päädyttyä tasapisteisiin sijoitus ratkeaa bonustehtävän pisteiden perusteella. Bonuskilpailuna oli kilpailua isännöineen Geberitin järjestämä putkiasennus.

– Meillä oli hyvä työnjako ja asennustyö sujui sutjakkaasti. Iris mittasi, minä leikkasin, Kalle ja Esa painoivat putket kiinni. Ryhmän miespuolisilla jäsenillä on työelämässä hankittua asennuskokemusta, Nieminen kertoo.

Ryhmä kiitteli muita kilpailijoita. 

– Muut kilpailijat luovat tason, joka oli kisassa korkea. Kiitos järjestäjille ja kanssakilpailijoille.

SAMK:n ryhmä bonustehtävän parissa. Kuva: Miia Manner

Lvi-alan ammattikorkeakoulujen välinen opiskelijakilpailu järjestettiin jo kolmattatoista kertaa. Vuoden 2024 kilpailua isännöimään valikoitui oppilaitosten toiveesta Geberit oy. Kilpailu pidettiin maaliskuun 20. päivänä Geberit Oy:n tiloissa Vantaalla.

Jo vuodesta 2008 lähtien lähes vuosittain järjestettyyn kilpailuun voivat osallistua joukkueet kaikista lvi-opetusta antavista ammattikorkeakouluista. Tilat kilpailun käytännön tehtävien toteutukseen järjestää vuosittain valittava Taltekan yritys ja eri oppilaitoksia ja alaa edustava tuomaristo laatii teoriakysymykset.

Kilpailujen järjestelytoimikunta ja tuomaristo koostuvat kaikkien mukana olevien oppilaitosten opettajaedustajista ja sponsoreina toimivien Taltekan ja Säätiö LVY:n edustajista. Tuomariston sihteerinä toimii VVS Föreningen i Finlandin edustaja ja tuomariston puheenjohtajaksi valitaan yksi oppilaitosten opettajista. 

– On ollut hienoa seurata alalle opiskelevien nuorten ammattimaista ja innostunutta asennetta vaikeiden kilpailutehtävien parissa. Kilpailussa pärjääminen vaatii oman osaamisen lisäksi myös ryhmätyötaitoja, kestävyyttä ja intoa. Kilpailu on vakiintunut ja arvostettu tapahtuma alalla. Se tuleville alan asiantuntijoille ja oppilaitoksillekin vertailukohdan oman osaamisen arviointiin, sanoo Juhani Hyvärinen Taltekasta.

– Kilpailu on osa järjestöjen oppilaitosyhteistyötä ja tarjoaa isäntäyritykselle keinon kohdata opiskelijoita ja toisin päin opiskelijoille mahdollisuuden tutustua alan vaikutusvaltaisin yrityksiin oman osaamisen haastamisen lisäksi. Kilpailu tarjoaa oppilaitosten opettajille myös mahdollisuuden tavata keskenään ja keskustella ajankohtaisista opetukseen liittyvistä asioista, sanoo SuLVIn toiminnanjohtaja Samuli Könkö.

Lue lisää

Katso kaikki