Lomautus uhkaa jopa 1000:ta suunnittelijaa

Insinööritoimistojen suhdanne odotukset ovat heikentyneet. Alan yrityksistä yli 60 prosenttia arvioi kotimarkkinoiden heikkenevän ja 30 prosenttia odottaa laskua myös viennissä. Tilanne vaihtelee paljon suunnittelualoittain ja yrityksittäin.
Tilauskannan kasvu on taittunut teollisuussuunnittelussa ja talosuunnittelun näkymiä heikentävät useat hankkeiden keskeytykset kotimaassa ja Venäjällä. Infrahankkeiden suunnittelun tilauskanta jatkoi kasvuaan.
Alan kokonaistilauskanta on edelleen korkea vaikka laski keväästä yhdeksän prosenttia. Tilauskannan perusteella töitä riittää useimmissa yrityksissä miltei puoleksi vuodeksi, siis pitkälle ensi kevääseen. Yhteensä 550 miljoonan euron tilauskannasta 73 prosenttia oli kotimaisia ja 27 prosenttia vientitöitä.
Yleinen markkinatilanne on kuitenkin heikentynyt nopeasti syksyn edetessä. Joissakin yrityksissä käydään yt-neuvotteluja lomautuksista, jotka ajoittuisivat ensi vuoden alkuun. Lomautukset saattavat loppukeväästä koskea jopa yli tuhatta suunnittelijaa, mikäli uusia hankkeita ei saada käyntiin. Ala työllistää yhteensä noin 15 000 henkeä.
Suunnittelualan tilanne on sikäli erikoinen, että väylä- ja ympäristösuunnittelussa on edelleen puutetta osaavista henkilöistä. Samaan aikaan kuitenkin rakennussuunnittelun ja teollisuussuunnittelun henkilöstö on jo vähenemässä lähinnä määräaikaisten työsuhteiden päättyessä.
Infrasuunnittelun lisäksi positiivista on myös talonrakennuksen korjaushankkeiden suunnittelutöiden selvä lisääntyminen, kun rakennusalan työvoimaa on taas paremmin tarjolla.
Suhdanne.pdf

Lue lisää

Katso kaikki