Lohjan Laurentiustalon toteutus käynnistyy 

Lohjan kaupunki on allekirjoittanut sopimuksen Skanskan ja P&R Arkkitehtien kanssa monitoimitalo Laurentiustalon toteuttamisesta.

Lohjan kaupunki on allekirjoittanut sopimuksen Skanskan ja P&R Arkkitehtien kanssa monitoimitalo Laurentiustalon toteuttamisesta.

Laurentiustalo toteutetaan allianssihankkeena, jonka kehitysvaihe on saatu päätökseen. Hankkeen toteuttaminen käynnistyy toukokuussa 2019, ja se valmistuu vuoden 2020 lopulla.

Noin 7 700 kerrosneliömetrin kokoinen Laurentiustalon uudisrakennus nousee Pyhän Laurin kirkon läheisyyteen. Hankkeeseen kuuluu uudisrakentamisen lisäksi myös vanhojen tilojen uudistamista noin 1 400 kerrosneliömetrin verran.

”Laurentiustalo tulee täydentämään ja eheyttämään Lohjan historiallisesti arvokasta kaupunkiympäristöä keskiaikaisen Pyhän Laurentiuksen kirkon edustalla. Kirkko, Lohjan pääkirjasto sekä nykyinen konserttisali- ja koulurakennus saavat rinnalleen uudisrakennuksen, joka on sopeutettu lähiympäristöönsä mittakaavan, muotojen ja materiaalien osalta. Rakennuksen sisältä paljastuvat nykyaikaiset, moneen tarkoitukseen muuntuvat tilat”, kertoo hankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti SAFA Pekka Salmi P&R Arkkitehdeista.

Monitoimitalossa toimintaa aamusta iltaan

Laurentiustalosta tulee monenlaisen oppimisen keskus. Sinne sijoittuvat Anttilan yläasteen koulu ja Tytyrin ala-asteen koulu, Solbrinkens skola, suomen- ja ruotsinkielinen päivähoito sekä tiloja musiikkiopistolle, kuvataidekoululle ja kansalaisopistoille.

Hankkeeseen kuuluu olemassa oleva rakennus, jossa toimii nykyisin Anttilan koulu. Hankkeen uudisrakennus yhdistyy Anttilan koulun käytössä olevaan rakennukseen, jonka remontti on valmistunut keväällä 2017.

Hankkeeseen alun perin kuulunut Solbrinkenin koulun kiinteistö jätettiin kehitysvaiheessa pois hankkeen piiristä. Kaavoituksen yhteydessä sen tontti erotettiin omaksi tontikseen, ja Lohjankaupunki tutkii rakennuksen ja tontin jatkokäyttöä myöhemmin.

Tontilla sijaitseva päiväkoti Labanin rakennus puretaan pois ja sen paikalle tulee lähiliikuntapaikka osana koulun pihaa. Kaiken kaikkiaan uudessa Laurentiustalon kokonaisuudessa tulee toimimaan yhdeksän eri toimijaa.

Allianssin projektiryhmä on hankkeen kehitysvaiheessa osallistanut rakennuksen tulevia käyttäjiä, päätöksentekijöitä sekä muita lohjalaisia useiden työpajojen kautta. Niissä on ollut mahdollista tutustua tulevaan uudisrakennukseen muun muassa tietomallin avulla.

”Laurentiustalolla on keskeisen sijaintinsa vuoksi aivan olennainen merkitys Lohjan koko kaupunkikuvalle”, toteaa Lohjan kaupungin palvelutuotantojohtaja Pasi Perämäki. ”Talon myötä Lohjan keskusta uudistuu ja pystyy vastaamaan paremmin kaupunkilaisten tarpeisiin. Myös harrastustilojen tarjonta paranee olennaisesti. Talo tuleekin olemaan erittäin aktiivisessa käytössä.”

Lue lisää

Katso kaikki