Lappeenranta virtuaalivoimalan käyttäjäksi

Siemens Osakeyhtiö toimittaa Lappeenrannan kaupungille kiinteistöjen virtuaalivoimalaitospalvelun. 

Siemens Osakeyhtiö toimittaa Lappeenrannan kaupungille kiinteistöjen virtuaalivoimalaitospalvelun.

Lappeenranta on maailman ensimmäisiä kaupunkeja, joka hyödyntää kulutusjouston mahdollisuuksia tässä mittakaavassa.  Palvelu tarjotaan aluksi yhdeksään kiinteistöön.  Lisäksi sopimukseen kuuluu optiona 50 kiinteistöä.

Lappeenrannan kaupungin kehityspäällikkö Markku Mäki-Hokkosen mukaan virtuaalivoimalaitospalvelu vähentää kaupungin ympäristövaikutuksia ja lisää tuottoja.

”Kaupungin kannalta on hyvää kehitystä, että tilojen vuokrauksen lisäksi tuottoja voi saada myös tarjoamalla joustokapasiteettia sähkömarkkinoille.  Energiatehokkuusinvestoinneista saa siten aivan uudenlaista hyötyä.”

Siemensin toimittaman virtuaalivoimalaitospalvelun avulla Lappeenrannan kaupungin kiinteistöissä lisätään tai vähennetään sähkönkulutusta automaattisesti sähköverkon tasapainottamiseksi. Kantaverkkoyhtiö Fingrid maksaa korvausta joustona toimimisesta.

Virtuaalivoimalat lisäävät sähkömarkkinoiden joustavuutta ja vähentävät ympäristövaikutuksia, sanoo liiketoimintajohtaja Ville Stenius Siemens Osakeyhtiöstä.

”Uusiutuvan energian lisääntyessä sähköverkon tasapainottaminen edellyttää joko tarpeeksi säätövoimaa tai joustoa kulutukseen.  Kulutusjousto on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, koska säätövoima tuotetaan yleensä fossiilisilla polttoaineilla.

”Lisäksi säätövoiman ylläpito on kallista yhteiskunnalle.  Siemens vastaa teknisistä ratkaisuista ja säätömarkkinoille osallistuvien Lappeenrannan kiinteistöjen kulutuksen ohjaamisesta.”

Kannattavuus on kiinteistön omistajan näkökulmasta nykyisillä reservimarkkinoiden hinnoilla erinomainen, painottaa Mäki-Hokkonen.

”Lappeenranta maksaa Siemensille kiinteää palvelukorvausta ja Siemens tulouttaa toteutuneet tuotot Lappeenrannalle. Palvelun käyttöön ottamisen yhteydessä kiinteistöissä investoidaan esimerkiksi laitteisiin, IT-tekniikkaan ja sensoritekniikkaan.”

Virtuaalivoimalaitospalvelun tarjoamiseksi Lappeenrannan kaupungin mukana olevat kiinteistöt liitetään samaan, Siemensin energianhallinta-alustaan.

Ensimmäisessä vaiheessa virtuaalivoimalaitospalvelu toimitetaan Lappeenrannan kaupungin yhdeksään kiinteistöön. Tarkoituksena on liittää palveluun myöhemmin myös 50 muuta kiinteistöä.

”Meillä ei ole tiedossa, että mikään muu kaupunki Suomessa tai muualla olisi lähtenyt hyödyntämään sähkömarkkinoiden mahdollisuuksia tässä mittakaavassa.  Lappeenrannankiinteistökanta soveltuu hyvin virtuaalivoimalaitokseksi, sillä kiinteistöjen valmius on pitkällä järjestelmällisen kehittämisen ansiosta”, sanoo Stenius.

”Tämä antaa hyvät mahdollisuudet kehittää jatkossa myös muita digitaalisia palveluja kaupungille. Tämä on yksi askel älykkään yhteiskunnan ja vihreän energiajärjestelmän kehittämisessä.”

”Kaupunkia kiinnostaa virtuaalivoimalaitospalvelun lisäksi muut palvelun mahdollistamat hyödyt. Tällaisia ovat huipputehon hallinta sekä sähkövarastojen, kuten sähköautojen akkujen ja rakenteilla olevan sähköstä lämmöksi -akun hyödyntäminen. Haluamme myös olla aktiivinen kumppani alueen yrityksille energiamurroksessa”, kertoo Mäki-Hokkonen.

Lue lisää

Katso kaikki