Lakealta uusi puukerrostalokonsepti
Lakea Oy on hakenut patenttia kehittämälleen innovaatiolle, joka yhdistää betoni- ja puurakentamisen.
Lakea Oy on hakenut patenttia kehittämälleen innovaatiolle, joka yhdistää betoni- ja puurakentamisen. Ensimmäisen uudella menetelmällä rakennettavan kuusikerroksisen puukerrostalokohteen arvioidaan valmistuvan vuonna 2018.
”Sydänpuu-konseptissa betoninen kylpyhuone-elementti asettuu rakennuksen keskelle, ja päällekkäin ladottuina elementit toimivat itsekantavana rakenteena. Perinteisesti moduulirakentamisessa kylpyhuone-elementti on sijoitettu puurakenteisen moduulin sisälle. Kahden tilaelementtituotteen päällekkäisyys vaikeuttaa moduulituotantoa ja nostaa rakentamisen kustannuksia”, kertoo uuden konseptin ideoija ja Lakean tekninen johtaja Veikko Jokimäki.
Puurakenteisten tilaelementtien rakentaminen, kuljettaminen ja asentaminen helpottuvat, kun betoninen märkätila on oma erillinen moduulinsa. Betonielementti asennetaan ensin ja puurakenteiset osat sen ympärille.
”Konsepti takaa rakentamisen tasalaatuisuuden, kun elementit valmistetaan sisätiloissa sääolosuhteiden ulottumattomissa. Malli luo myös lisämahdollisuuksia talojen ja huoneistojen muunneltavuudelle. Samoja moduuleja voi hyödyntää sijoittelemalla niitä eri tavoin. Huoneistoja voidaan myös yhdistää tai erottaa lisäämällä tai vähentämällä tilaelementtien välisiä kulkuaukkoja”, Jokimäki sanoo.
Lakea Oy on hakenut konseptilleen patenttia. Konsepti mahdollistaa moduulirakentamisen sarjatuotannon, luo elementtitehtaille uusia mahdollisuuksia ja yhdistää puu- ja betonirakentamisen uudella tavalla. Kahden erityyppisen tilaelementtituotteen yhdistämistä samassa kohteessa ei Sydänpuu-konseptin kaltaisesti ole markkinoilla.
Patentti- ja rekisterihallitus selvittää patentin saamisen mahdollisuudet noin 6–10 kuukaudessa. Patentin kohteen tarkat tiedot ovat salassapidettäviä puolentoista vuoden ajan hakemuksen jättämisestä.
Kuvassa: Seinäjoelle nouseva Lakean Tuohi on ensimmäinen rakennus, jossa hyödynnetään uutta Sydänpuu-rakennusmenetelmää. Kohteen rakennustyöt alkavat vuoden 2017 syksyllä, ja sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2018 aikana. Kohteen kehittämisessä, suunnittelussa ja toteutuksessa Lakean kanssa yhteistyössä ovat Betoniluoma Oy, arkkitehti Marco Casagrande / Casagrande Laboratory Center of Urban Research Oy, rakennesuunnittelu A-Insinöörit Suunnittelu Oy ja LVIS-suunnittelu Granlund Pohjanmaa Oy.