Kylmätekniikan koulutuspäivät järjestettiin 61. kerran – F-kaasuasetus puhuttaa

Tapahtuma kokoaa joka vuosi yhteen ison joukon kylmäalan ammattilaisia.

Kaksipäiväinen tapahtuma keräsi lähes 400 osanottajaa Helsingin Katajanokalle.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa oli osallistujia tänä vuonna paikan päällä lähes 400. Aiemmin Espoon Korpilammella järjestetty tapahtuma siirtyi tänä vuonna Helsingin Katajanokalla sijaitsevaan Scandic Grand Marina Congress Centeriin. Tapahtuman ohjelman piti sisällään useita asiantuntijaluentoja ja näyttelyn.

F-kaasuasetuksesta sopu

Tapahtuman ensimäisessä puheenvuorossa käsiteltiin kylmäaineita koskevaa F-kaasuasetusta, jonka uudistamisesta on päästy sopuun. SKLL:n hallituksen puheenjohtaja Mika Kapanen kertoi, että Euroopan neuvosto ja parlamentti ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen uuden F-kaasuasetuksen sisällöstä 5.10.2023.

– Asetus tulee voimaan vuoden 2024 aikana. Asetuksessa on sovittu merkittävistä rajoituksista HFC-aineiden määrään, huoltokiellon laajentamisesta, uusista kielloista ja rajoituksista F-kaasujen käytölle sekä pätevyysvaatimusten muuttamisesta.

Sopimusteksti on siirtynyt EU:n jäsenvaltioiden pysyvien edustajien komitean hyväksyttäväksi. Asetus astuu voimaan, kun sen on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä.

Huomionosoituksia ja stipendejä

Koulutustapahtuman ensimmäisenä päivänä jaettiin huomionosoitukset Laura Pulkille ja Riina Lönnbladille Kylmätekniikan koulutuspäivien hyväksi tekemästä työstä. Tuomas Parkkila (OAMK) ja Matias Pyyhtiä (Metropolia) saivat Suomen Kylmäliikkeiden Liiton myöntämän stipendin hyvästä opintomenestyksestä ja kiinnostuksesta kylmäalaa kohtaan. Opiskelijastipendit myönnettiin myös Otto Päiviäiselle (Metropolia) sekä Joose Hakkaraiselle (Turun AKK).

Matias Pyyhtiä, Tuomas Parkkila, Laura Pulkki ja Riina Lönnblad.

Ensimmäisen päivän päätteeksi järjestettiin paneelikeskustelu kylmäaineiden tulevaisuudesta. Keskustelussa käsiteltiin syitä, jotka ovat johtaneet F-kaasuasetuksen uudistamiseen ja asioita, joita uudistaminen tuo tullessaan.

Paneelikeskusteluun osallistuivat Matti Jokela, Careeria, Mikko Keitaanranta, HOK, Eeva Nurmi, Ympäristöministeriö, Mika Kapanen, Energy Machines Oy ja Timo Puputti, Teollisuuskylmä Oy.

Näytteilleasettajia oli paikan päällä tänä vuonna runsaasti. Koulutuspäivät järjestetään seuraavan kerran 29.-30.1.2025.

Scandic Grand Marina Congress Centerin aulatilassa lounastettiin ja tutustuttiin näyttelyyn.

Lue lisää

Katso kaikki