Kuhinaa energiansäästömarkkinoilla – Talotekniikka-alan on lisättävä osaamista ja resursseja kyetäkseen vastaamaan kasvavaan kysyntään

Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi ja kohonneet hinnat ovat kiihdyttäneet lämpöpumppujen, aurinkopaneelien ja energiankulutusta optimoivien älykkäiden ohjausjärjestelmien kysyntää voimakkaasti sekä aiheuttaneet pullonkauloja markkinoille.

Aurinkopaneeleja kerrostalon katolla. Kuva: Sampsa Heilä

Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi ja kohonneet hinnat ovat kiihdyttäneet lämpöpumppujen, aurinkopaneelien ja energiankulutusta optimoivien älykkäiden ohjausjärjestelmien kysyntää voimakkaasti sekä aiheuttaneet pullonkauloja markkinoille. Koska myös ilmastonmuutos edellyttää siirtymistä uusiutuvaan energiaan, talotekniikka-alan on lisättävä osaamista ja resursseja kyetäkseen vastaamaan kasvavaan kysyntään.

Lämpöpumppujen myynti ja asentaminen oli Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvosen mukaan vahvalla kasvu-uralla kaikilla sektoreilla jo ennen Ukrainan sotaa viime vuoden alussa.

– Kun sota syttyi 24. helmikuuta, tarjouskyselyt tuplaantuivat kahdessa viikossa. Silloin energian hinta ei ollut vielä ponnahtanut korkealle, mutta sen pelättiin nousevan. Toisaalta kriisitilanne sai myös selvästi ihmiset ja taloyhtiöt hakemaan riippumattomuutta, ja lämpöpumput mahdollistavat ostoenergian merkittävän säästön, kun lämpöä saadaan rakennuksen ympäristöstä, Hirvonen sanoo.

Viime keväänä kaikista lämpöpumpputyypeistä ja asentajista oli pulaa. Jonotusajat kasvoivat pitkiksi.

– Kun energian hinnat nousivat ja sähkön hinta kallistui todella paljon, ilmalämpöpumppujen kysyntä kasvoi entistä voimakkaammin, koska meillä on paljon suorasähkölämmitystaloja. Vaikka toimituskapasiteetti on sekä pumppujen että asentajien osalta selvästi noussut, ilmalämpöpumppuja joutuu edelleen jonottamaan.

Tämä on näyte Talotekniikka-lehden 1/2023 jutusta. Tilaajana voit lukea näköislehden täältä.

Lue lisää

Katso kaikki