Kotimuotoilu suunnittelufilosofiana

Sujuva asuminen on neliömäärää suurempi kysymys, siihen vaikuttavat jokaisen omat tarpeet ja mieltymykset.

Sujuva asuminen on neliömäärää suurempi kysymys, siihen vaikuttavat jokaisen omat tarpeet ja mieltymykset.

YIT toteutti vuosina 2013 ja 2017 haastattelututkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten asumismotivaatioita. Neljässä vuodessa ihmiset olivat alkaneet arvostaa yhä enemmän asumisen helppoutta ja vaivattomuutta.

”Tutkimuksen mukaan nousevia asumisen trendejä ovat vaivaton asuminen sekä helppo liikkuminen. Laskussa sen sijaan ovat halu käyttää rahaa asumiseen sekä asuntojen tilantarve. Kaupungistuminen kasvattaa keskusta- ja kerrostaloasumisen suosiota Suomessakin. Kehitykseen vaikuttavat myös perhekuntien pieneneminen ja väestön ikääntyminen”, arvioi YIT:n asumisen kehitysjohtaja Marko Oinas.

YIT:n vastaus muuttuneisiin tarpeisiin on suunnittelufilosofia, jota kutsutaan kotimuotoiluksi. Sen mukaan kodeista muodostuu arjen mukavuusalueita, kun niissä vähennetään tarpeetonta, lisätään tilojen monitoimisuutta ja tarjotaan fiksuja palveluja asukkaan arjen avuksi.

”Kotimuotoilu tarkoittaa asettumista asiakkaan asemaan – siinä keskitytään niihin toimintoihin, joita kotona tehdään. Vain tarpeellinen on hyvää muotoilua. Ihmiset eivät enää halua tuhlata rahaa vajaakäytölle jääviin neliöihin”, Oinas sanoo.

Kotimuotoilu on jo aktiivikäytössä YIT:n Smartti-asunnoissa.

”Oma kotini on tehty avoimeksi – kylppäri on keskellä ja asunto on rakennettu sen ympärille. Neliömäärä on juuri passeli, siinä on kasvunvaraa vaikka kahdelle. Saunaa asunnossa ei ole, mutta en minä sitä joka päivä tarvitsisikaan. Sauna on minulle sosiaalinen tapahtuma, ei osa arkea”, tuore Smartti-asukas Joonas Mutkala kertoo.

Mutkala tulee tiivistäneeksi yhden kotimuotoilun ydinajatuksista: miksi maksaa tilasta, jota käyttää vain harvoin.

Lue lisää

Katso kaikki